Spoj umjetnosti i hrane postavljen u La Pedreri
U galeriji poznate Gaudijeve građevine u Barceloni, La Pedrere, 15. marta je otvorena izložba koja se bavi višestoljetnom vezom između umjetnosti i hrane. Izložba The Art of Eating (L'Art del Menjar) – From Still Life to Ferran Adria podijeljena je u nekoliko zasebnih cjelina: u prvoj su smještene mrtve prirode, fotografije, instalacije i video radovi koji se tiču hrane, u drugoj su provokativni avantgardni trendovi umjetnosti 20. stoljeća, a sve završava dijelom posvećenim umjetnosti koju su od hrane uspjeli napraviti slavni katalonski kuhari Ferran Adria i El Bulli.
Među slavnim imenima umjetnika koji su se u nekom trenutku svog stvaralaštva bavili i hranom nalaze se i Joseph Beuys, Richard Hamilton, Mona Hatoum, Pablo Picasso, Dieter Roth, Daniel Spoerri, Antoni Miralda.
Izložba na koju sigurno ne treba ići praznog stomaka biće postavljena do 26. juna.
Radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.