Ruski cyber napadi na Evropu: Obavještajna agencija otkriva prijetnje povezane s GRU

1
Radiosarajevo.ba
Ruski cyber napadi na Evropu: Obavještajna agencija otkriva prijetnje povezane s GRU

Njemačka obavještajna agencija upozorila je na cyber grupu koja pripada ruskoj vojnoj obavještajnoj jedinici (GRU) 29155, rekavši da je izvršila sajber napade na zemlje NATO-a i EU.

U objavi na platformi društvenih medija X u ponedjeljak, 9. septembra, Bundesverfassungsschutz je rekao da izdaje upozorenje protiv grupe poznate kao UNC2589 zajedno s FBI-om, američkom agencijom za kibernetičku sigurnost CISA, NSA-om i drugim međunarodnim partnerima.

Upozorenje dolazi u vrijeme povećane zabrinutosti u Evropi zbog mogućnosti širenja ruskih hakera i špijuna od invazije Moskve na Ukrajinu 2022. godine, piše Reuters, prenosi RSE.

Nihad Uk najavio rješenje jednog od glavnih problema u KS: Formirana je radna grupa

Ranije ove godine, Berlin je optužio Rusiju za izvođenje nekoliko cyber napada na vladajuće socijaldemokrate, kao i nekoliko drugih kompanija uključenih u sektore logistike, odbrane, zrakoplovstva i informacijske tehnologije.

U svom upozorenju, obavještajna agencija je navela da grupa, poznata i kao Cadet Blizzard ili Ember Bear, provodi aktivnosti u svrhu špijunaže i sabotaže koje često uključuju oštećenje web stranica i objavljivanje ukradenih podataka.

Jedinica GRU kojoj pripada poznata je po sumnji u umiješanost u trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak