Podržimo Reginu na putu u finale Eurosonga

Radiosarajevo.ba
Podržimo Reginu na putu u finale Eurosonga

U utorak navečer na programima nacionalnih televizija Evrope je prvo polufinale Eurosonga 2009. U našoj zemlji prijenos ćemo gledati na programu BHRT u 21,00.

Regina se večeras takmiči za ulazak u finale Eurosonga. Nastupit će posljednja - osamnaesta, a prije nje slušat ćemo pjesme iz sljedećih zemalja (redoslijed nastupanja): Crna Gora, Češka, Belgija, Bjelorusija, Švedska, Armenija, Andora, Švicarska, Turska, Izrael, Bugarska, Island, Makedonija, Rumunija, Finska, Portugal i Malta. Gledatelji u ovim zemljama imat će priliku da učestvuju u telefonskom glasanju na osnovu kojeg će u finale ući 9 zemalja. Deseta pjesma u finale će se plasirati na osnovu glasova žirija u pomenutim zemljama.

Regina je po procjenama najvažnijeg web sajta za fanove Eurosonga www.esctoday.com rangirana među favorite. Evo kako izgleda njihova procjena, nekoliko sati prije polufinalne borbe


Nakon preslušanih polufinalistica, realno je očekivati da se Bistra Voda plasira u dalje takmičenje. Zanimljivošću odskaču pjesme Armenije (upotreba folklornih elemenata i dopadljiv ritam), Švicarske (podsjeća na kombinaciju Coldplaya i U2), Izraela (izvode je izraelska i palestinska pjevačica), Portugala (drugačija pjesma sa kreolskim uticajima), a u vokalnom smislu odskaču Švedska, Island i Malta. Na nastup našeg prošlogodišnjeg predstavnika Lake izgledom podsjećaju predstavnici Češke, a vrijedno je napomenuti da pjesmu izvode pripadnici Romske manjine. Bjelorusi se predstavljaju sa festivalskom varijantom hard rocka, baš kao i Makedonija. Tursku, Andoru i Rumuniju predstavljaju svojevrsni Šakirini klonovi; Crna Gora i Finska imaju dance pjesmice, a Belgija pokušaj rockabillyja.

U poređenju sa svim pjesmama, Regina se doima stabilno, pjesma je zanimljiva "na prvo slušanje", a scenski nastup je upečatljiv.

Scena moskovske Arene izgledat će impresivno, a video zidovi i grafike u svim pjesmama su iskorišteni do maksimuma. Vrijedi skrenuti pažnju i na voditeljicu polufinala, lijepu rusku manekenku Nataliu Vodyanovu.

Ukoliko živite u nekoj od zemalja koja se večeras takmiči, a to nije BiH, imate priliku da glasate za naše predstavnike.

A kao popravni ispit iz engleskog jezika (koji baš i nije jača strana našim predstavnicima), poslušajte izjave koje je dala Reginina prateća vokalistica Danijela Večerinović i pogledajte kako su zvučali i izgledali na drugoj tonskoj probi.
http://www.youtube.com/watch?v=7-0LiEPbbC0

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak