Otkrivena misteriozna moć kod delfina: Imaju sposobnost koja je fascinirala naučnike

1
Radiosarajevo.ba
Otkrivena misteriozna moć kod delfina: Imaju sposobnost koja je fascinirala naučnike

Delfini vrste Tursiops truncatus, koji se trenutno nalaze zatvoreni u zoološkom vrtu u Nürnbergu, Njemačka, postali su predmet istraživanja sa Univerziteta u Rostocku. Naučnici su otkrili da ova dva delfina mogu pouzdano detektirati slaba električna polja u vodi pomoću svojih dugih njuški.

Ovo revolucionarno otkriće sugerira da neki morski sisavci mogu koristiti ovo izvanredno šesto čulo kako bi otkrili električna polja malog plijena zakopanog u pijesku. Moguće je čak i da koriste ovu sposobnost za osjećanje Zemljinog magnetnog polja.

Do sada je bilo poznato da samo jedan drugi "pravi" placentalni sisavac, gvajanski delfin (Sotalia guianensis), posjeduje elektroreceptore. Ovo otkriće naglašava da su dobri i gvajanski delfini možda razvili sličan sistem elektrorecepcije, koristeći liniju osjetljivih pora na svojim njuškama, poznatih kao vibrisalne kripte.

Hana (9) nas treba: Pomozimo djevojčici da prvi put čuje glas svoje majke

Eksperimenti su pokazali da su dobri delfini mogli koristiti ove vibrisalne kripte kako bi osjetili vrlo slaba električna polja, čak i do 2,4 i 5,5 mikrovolta po centimetru.

Istraživači tvrde da je prag detekcije sličan onome kod kljunara, drugog sisavca s elektroreceptorima. Ova sposobnost je posebno korisna za traženje hrane, a istraživanja pokazuju da elektroreceptori možda igraju ključnu ulogu u strategiji "hranjenja u krateru".

U eksperimentima, delfini Dolly i Donna su trenirani da detektiraju električna polja pomoću vibrisalnih kripti na svojim njuškama. Rezultati su pokazali da su mogli osjetiti čak i najslabija električna polja, a pokazali su i specifične pokrete, poput "migoljenja", koji bi mogli poboljšati otkrivanje plijena. Njihova sposobnost detekcije bila je impresivna čak i kad su bili izloženi pulsirajućim električnim poljima, piše Science Alert.

Ovo istraživanje pruža fascinantan uvid u napredne senzorne sposobnosti delfina i sugerira da elektroreceptori mogu igrati ključnu ulogu u njihovoj navigaciji i traženju hrane, dodajući novu dimenziju u razumijevanju inteligencije ovih izvanrednih morskih sisavaca. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Experimental Biology.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak