Nezemaljski prizori iz okeana: Od 1966. na ova bića nabasalo se nekoliko puta, a sada je snimljeno

0
Radiosarajevo.ba
Nezemaljski prizori iz okeana: Od 1966. na ova bića nabasalo se nekoliko puta, a sada je snimljeno

Pomalo jeziva nova snimka bilježi rijedak, nezemaljski prizor: divovska meduza sa sićušnim izopodom koji pliva naokolo u njenom tijelu poput vrećice. U videu, prozirna mrlja skuplja svoju žilastu membranu dok pluta u zoni sumraka sa svijetlonarandžastim izopodom, vrstom raka, unutar zvona.

Naučnici sa Instituta Schmidt Ocean vidjeli su neobično stvorenje na dubini od 843 metra tokom ekspedicije kod obale Čilea. Identificirali su meduzu kao pripadnicu roda Deepstaria. Ovim meduzama nedostaju dugi, peckajući pipci, pa svoj obrok hvataju obavijajući plijen svojim tijelima, navodi se u Instagram objavi instituta. Međutim, izopod u videu nije plijen: naprotiv, on je stalni stanovnik tijela veće životinje.

Meduze Deepstaria prvi su put otkrivene uz obalu Kalifornije 1966. godine i dobile su ime po Deepstar 4000, podmornici koja ih je uočila. Od tada su viđenja Deepstaria izuzetno rijetka.

Sjednica Skupštine KS: Usvojen Zakon o registru finansijskih obaveza

Njihova tačna rasprostranjenost ostaje nepoznata, ali obje su vrste pronađene u Meksičkom zaljevu, uz obalu Kalifornije, na Karibima i u središnjem Atlantskom oceanu. D. enigmatica također je primijećena u Južnom okeanu blizu Antarktika. Sva promatranja zabilježena su na dubinama od oko 600 do 1750 metara, prema studiji iz 2018. godine, piše Live Science.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak