Naučnici naučili zlatnu ribicu kako da "vozi" svoj akvarij

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici naučili zlatnu ribicu kako da "vozi" svoj akvarij

Zlatne ribice, kako mnogi vjeruju, možda imaju kratko pamćenje, ali, prema studiji izraelskog sveučilišta, mogle bi biti sposobne "voziti".

Istraživači s Univerziteta Ben-Gurion u Negevu otkrili su da urođene navigacijske sposobnosti zlatnoj ribici omogućuju da usmjeri robotsko vozilo prema "meti" ako dobije hranu kao nagradu.

Kako bi proveli svoj neobični eksperiment, tim je stavio akvarijum na motorizirane kotače.

Tragedija u Olimpijskom selu: Trener preminuo od srčanog udara

Sistem kamera je zatim snimio kretanje ribe u vodi i preveo ga u navigacijske smjerove – učinkovito pomičući napravu u smjeru gdje je riba naletjela na staklo.

U videu koji je objavio univerzitet, riba se može vidjeti kako "vozi" akvarij prema vizualnoj meti, šarenom znaku na zidu eksperimentalne sobe, vidljiv kroz spremnik.

Kada riba usmjeri vozilo do oznake, dobije hranu kao nagradu.

"Nakon nekoliko dana treninga, riba je stigla do cilja", rekao je univerzitetski tim u priopćenju za javnost.

"Štaviše, naučila je to učiniti čak i ako staviti zid kao prepreku i ne prevare ih lažne 'mete' koje su postavili istraživači."

Recenzirano istraživanje, objavljeno u časopisu Behavioral Brain Research, "nagovještava da je navigacijska sposobnost univerzalna, a ne specifična za okolinu", rekao je Shachar Givon, doktorand na univerzitetskom odjelu koji je radio na eksperimentu.

Loading...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak