Najveći hakerski napad: Ukradeni podaci više od milijardu korisnika

Anadolija
Najveći hakerski napad: Ukradeni podaci više od milijardu korisnika
Internetska kompanija Yahoo objavila je u srijedu da je bila meta najvećeg hakerskog napada ikada, u kojem je kompromitovano čak milijardu korisničkih profila.

U izvještaju koji je objavljen u srijedu, Yahoo je saopćio da je napad u kojem je pogođeno milijardu korisnika dogodio u augustu 2013. godine. 

Najnoviji napad dogodio se tri mjeseca nakon što je kompanija objavila da je u hakerskom napadu 2014. bilo pogođeno oko 500 miliona korisnika, što je dotad bio najgori napad ikada prijavljen.

Yahoo vjeruje da ova dva slučaja nisu direktno povezana. 

Ukradeni korisnički podaci sadržavali su imena, e-mail adrese, telefonske brojeve, datume rođenja, lozinke te sigurnosna pitanja i odgovore na ta pitanja.

Kompanija tvrdi da podaci o kreditnim karticama ili informacije o bankovnim računima nisu ukradeni, budući da nisu bili pohranjeni u sistemu koji je hakovan.

Ovaj hakerski napad mogao bi da bude "veliki udarac" za tu kompaniju, koja je u julu najavila da prodaje poslovnu imovinu američkoj telekomunikacijskoj kompaniji Verizon za 4,8 milijardi dolara.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak