Muzej za ponijeti

Radiosarajevo.ba
Muzej za ponijeti

Piše: Andrej Ðerković

Ciriška modna marka Freitag braće Markusa i Daniela Freitag, koja se proslavila sa svojim, danas već kultnim i jedinstvenim torbama urađenim od kamionskih cerada, lansirala je novu limitiranu kolekciju torbi Freitag napravljenih od reklamnih izložbenih banera najvećih svjetskih muzeja suvremene umjetnosti. Kolekcija pod nazivom Freitag Limited Art Edition urađena je u suradnji sa četiri muzeja: Tate Modern u Londonu, Mori Art Museum u Tokiju, Palazzo Grassi u Veneciji i MoCA Muzej Suvremene umjetnosti iz Los Anđelesa. Kolekcija, za koju je korišten model F52 Miami Vice, sa jednom malom dozom recikliranog individualizma, te korištenim motivima od Pikasovih slika do Japanske suvremene umjetnosti, daje totalnu legitimnost tendenciji umjetnosti recikliranja, te upotrebom muzejskih izložbenih banera, stvara jedan sasvim novi kontekst i specifičan raritet ove originalne i unikatne kreacije.

Freitag Palazzo Grassi

Ova edicija se sastoji od 80 torbi urađenih od motiva Picassa, Post-Pop-a i Stare Italije, tj. banera tri izložbe postavljene u prostorima Palazzo Grassi: "Sequence 1", "Where are we going?", te međunarodne putujuće izložbe "Rome and the Barbarians".





Freitag MoCA

Psychedelic Rock je ime edicije koja je urađena u suradnji sa MoCA Muzejom suvremene umjetnosti u Los Anđelesu i za istu su upotrebljeni baneri izložbi umjetnika Liz Larner, Sam Durant i Lucien Freud.




Freitag Mori Art Museum

Za ediciju koja je nastala iz kolaboracije sa muzejom Mori Art korišteni su baneri izložbi "Chalo! India: A new era of Indian art", te umjetnice Annette Messager. Ekstremni raritet ovih modela jeste, da se japanska slova, po prvi put pojavljuju na jednom Freitag proizvodu.



Freitag Tate Modern

Preko 30 izložbenih banera muzeja Tate Modern su uzeti da bi se uradilo 100 primjeraka ove edicije. Ova edicija je specifična, jer se naslanja i na direktnu švicarsku vezu sa ovim muzejom, a to je da je sam muzej projektovan od švicarskog arhitektonskog tima “Herzog & de Meuron” (Jacques Herzog i Pierre de Meuron), koji su se proslavili građevinama kao što su stadion Allianz Arena u Minhenu i već sada čuveno “Ptičije gnijezdo”, Olimpijski stadion u Pekingu.



U svakoj sedmici mjeseca augusta, Freitag će na svojoj oficijelnoj stranici www.freitag.ch, pustiti u prodaju po jednu ediciju iz kolekcije, i to po slijedećem rasporedu:

06. august - TATE Modern, London

13. august - MORI ART Museum, Tokyo
20.
august - PALAZZO GRASSI, Venice
27. august - MoCA, Los Angeles


Pa sad, tko prije djevojci…

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak