Misteriozni signali dolaze prema Zemlji iz dalekog svemira!

Radiosarajevo.ba
Misteriozni signali dolaze prema Zemlji iz dalekog svemira!

Jučer je jedna od glavnih vijesti većine svjetskih medija bila informacija da je teleskop u Kanadi otkrio misteriozne signale koji dolaze do Zemlje iz udaljene galaksije. Priroda i porijeklo ovih signala još uvijek je potpuno nepoznata.

Uz 13 tzv. brzih radio-signala (fast radio bursts ili FRB, eng.), bio je i jedan vrlo neobičan signal koji se ponavlja, a dolazi iz galaksije koja je udaljena 1,5 milijardi svjetlosnih godina. Ovaj događaj zabilježen je samo jednom ranije, i to ga je "uhvatio" drugi teleskop.

"Sad, kad je stigao još jedan ovaj signal, sad znamo da nešto ima tamo", izjavila je Ingrid Stairs, astrofizičarka sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji (UBC). "Sad kad imamo ponavljanje i više izvora da studiramo, možda ćemo uspjeti da shvatimo ove kozmičke zagonetke, odakle dolaze i šta ih uzrokuje."

Opservatorija CHIME, locirana u Okangan dolini (Britanska Kolumbija), sastoji se od 100 metara dugih, polucilindričnih antena, koje skeniraju sve na sjevernom nebu, svakog dana.  Teleskop je pokrenut prošle godine, i odmah je "uhvatio" 13 ovih signala, uključujući i onaj koji se ponavlja, a istraživanje je objavljeno u žurnalu Nature.

"Otkrili smo i drugo ponavljanje, čije su osobine vrlo slične prvom misterioznom signalu", kazao je Shriharsh Tendulkar sa Univerziteta McGill u Kanadi.

FRB-ovi su kratki bljesci radio-talasa, koji dolaze iz izuzetno dalekog dijela svemira.

Do danas, naučnici su otkrili 60 ovih signala, a dva se ponavljaju i postoje brojne teorije koje ih objašnjavaju.

Moguće je da se radi o neutronskoj zvijezdi s jakim magnetnim poljem, koja se vrti izuzetno brzo, možda su dvije neutronske zvijezde koje se spajaju, no pojedini istraživači navode i kako je moguće da se radi o vanzemaljskom svemirskom brodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak