Microsoft obavezno mora dostaviti dokumentaciju za umjetne inteligencije: Europska komisija naredila

1
Radiosarajevo.ba
Microsoft obavezno mora dostaviti dokumentaciju za umjetne inteligencije: Europska komisija naredila

Europska komisija u petak je Microsoftu odredila da do 27. maja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovom browseru Bing.

Obvezujući rok se odnosi na dva sistema Copilot in Bing, višenamjenski sistem koji može stvarati tekst i slike na temelju upita korisnika i Image Creator by Designer, generator slika.

Komisija sumnja da AI generira lažne informacije, poznate kao halucinacije, iz ovih sistema, kao i deepfake generiran umjetnom inteligencijom te manipulira biračima, čime se moguće krši EU Zakon o digitalnim uslugama (DSA).

Policajci iz Srbije od 22. jula u Banjoj Luci, Foči i Trebinju: "Radit će zajedno s MUP-om RS"

DSA je sveobuhvatni propis o mrežnom sadržaju koji između ostaloga zahtijeva da vrlo velike platforme poput Microsofta kontroliraju širok niz različitih rizika povezanih s njihovim uslugama. Generativni AI sistemi omogućuju korisnicima stvaranje sadržaja pomoću upita.

Primjerice, od sustava se može tražiti da odgovori na pitanja, da se napiše esej, priča ili pjesma, te da se generira slika ili zvuk.

Halucinacije se javljaju kada korisnik postavi pitanje generativnom AI sistemu i dobije netačan odgovor. Deepfakes uključuje namjerno korištenje umjetne inteligencije za manipuliranje slikom ili videom stvarne osobe kako bi ih se lažno predstavilo na primjer, kako bi im se stavilo određene riječi u usta.

OpenAI predstavio najnoviju verziju svoje tehnologije: ChatGPT će moći flertovati sa korisnicima

Ako Microsoft ne dostavi tražene dokumente na vrijeme, DSA omogućuje Komisiji da kazni tvrtku do jedan posto njezinog globalnog godišnjeg prihoda te nametanje dodatne kazne na dnevnoj razini do pet posto njenog dnevnog prihoda.

Ako Komisija na kraju zaključi da Microsoft nije uspio ublažiti rizike navedene u DSA-u, kazne bi mogle doseći šest posto globalnog godišnjeg prihoda, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak