Krajem marta će se desiti rijedak astronomski fenomen: Uz ove smjernice nećete ga propustiti

0
Radiosarajevo.ba
Krajem marta će se desiti rijedak astronomski fenomen: Uz ove smjernice nećete ga propustiti

U jednoj od noći između 25. i 30. marta na nebu će biti vidljivo čak pet planeta dok stoje poravnate u nizu - Jupiter, Merkur, Venera, Uran i Mars.

Da bi ste uspjeli da vidite ovaj rijedak astronomski događaj, stručnjaci tvrde da su ključni tajming i vedro nebo. Zato morate pronaći neko tamno mjesto, bez mnogo gradske svjetlosti koje pruža jasan i neometan pogled na zapadni dio horizonta. 

Iako će većina od navedenih planeta - poput Venere koja je odmah poslije Sunca i Mjeseca, najsjajnija zvijezda u Sunčevom sistemu - vidjeti golim okom. Da bi ste ugledali Uran i ostatak planeta u nizu, bit će vam potreban dvogled ili čak teleskop. 

Preminuo slavni rukometni trener koji je sa Jugoslavijom osvojio srebrenu medalju na SP

Ubrzo nakon što Sunce zađe, pogledajte na zapad. Nisko na nebu, gdje je Sunce upravo nestalo, Jupiter i Merkur će se pojaviti jedan pored drugog. Odmah iznad Jupitera će biti vidljiva Venera, koja kako je spomenuto jeste treća najsjajnija planeta u našem sistemu - stoga, nećete imati problema da je uočite na nebu, a ona će vas dalje navoditi ka Uranu - lijevo od nje.

Važno je znati da će sve ove planete biti uočljive tek nakon što sa neba nestane sva sunčeva svjetlost, i da ćete na raspolaganju imati oko sat ili dva, prije nego što se Jupter i Merkur spuste ispod horizonta. 

Što se tiče Marsa, ova planeta će biti vidljiva tokom dužeg vremenskog intervala i to na jugozapadnom dijelu neba iznad polumjeseca od 25. do 27. marta i ispod Mjeseca nakon 28. marta, prenosi National Geographic. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak