Kina prijavila desetine slučajeva zaraze novim Langya virusom: Otkriven izvor infekcije

1
Radiosarajevo.ba
Kina prijavila desetine slučajeva zaraze novim Langya virusom: Otkriven izvor infekcije

Istraživači pomno prate novoidentificirani virus u Kini, kojim se dosad zarazilo nekoliko desetaka ljudi. Novi Langya henipavirus (LayV) prvi put otkriven je krajem 2018. godine u sjeveroistočnim pokrajinama Shandong i Henan, ali znanstvenici su ga formalno identificirali tek prošle sedmice, piše The Guardian.

Virus se vjerojatno prenio sa životinja na ljude, a tajvanske zdravstvene vlasti sad prate njegovo širenje. Istraživači su, naime, testirali divlje životinje i pronašli virusnu RNK u više od četvrtine od 262 rovke, što sugerira da bi upravo rovka mogla biti prirodni rezervoar virusa koji je otkriven i kod 2% domaćih koza te 5% pasa.

Ovaj virus kod ljudi izaziva simptome kao što su groznica, umor, kašalj, gubitak apetita i bolovi u mišićima. Sve dosad zaražene osobe imale su temperaturu, izvijestili su znanstvenici.

Znate li zašto Balkan ostaje bez stanovništva?

"Virus je bio jedini potencijalni patogen pronađen kod 26 od 35 osoba, što sugerira da je LayV bio uzrok febrilne bolesti", objasnili su istraživači.

Otkriven novi virus: Langya uzrokuje zatajenje jetre i bubrega

Do danas nije zabilježena niti jedna smrt od LayV-a. Profesor Wang Linfa s Medicinskog fakulteta Duke-NUS kaže kako nema potrebe za panikom jer dosadašnji slučajevi zaraze virusom LayV nisu bili vrlo ozbiljni ili fatalni.

No i dalje se ne zna može li se virus prenositi među ljudima. Većina od 35 slučajeva detektirana je među poljoprivrednicima, a ostali zaraženi pojedinci uključivali su tvorničke radnike.

"Pratimo bliske kontakte devetero pacijenata s 15 članova njihovih porodica, ali veličina naših uzoraka bila je premala za određivanje statusa prijenosa s čovjeka na čovjeka", rekli su znanstvenici.

Oni su sekvencirali LayV genom i utvrdili kako se radi o henipavirusu, kategoriji zoonotskih RNA virusa, koja također uključuje Hendra virus i Nipah virus. Hendra pogađa konje i ljude te potječe iz Australije, a Nipah je pak izazvao izbijanje bolesti u jugoistočnoj Aziji - oba virusa povezana su s visokim stopama smrtnosti.

LayV je najbliže povezan s virusom Mojiang, koji je otkriven u južnoj Kini. Tajvanski centri za kontrolu bolesti u nedjelju su objavili kako će provesti mjere sekvenciranja genoma i nadzora nad virusom.

"Istražujemo puteve prijenosa i surađivat ćemo s Vijećem za poljoprivredu u istraživanju sličnih bolesti kod vrsta koje su porijeklom iz Tajvana", priopćili su.

Stručnjaci za zarazne bolesti već dugo upozoravaju kako će klimatska kriza i uništavanje prirode povećati rizik od prijenosa virusa sa životinja na ljude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak