Kako bi danas izgledala i koliko bi koštala legendarna Lada Riva 2107 (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba

Nostalgija ili puko prisjećanje na mladost, tek skoro da nema oblasti koju ne prate komentari tipa "nekad je bilo bolje". Tako i AvtoVAZ, najveći ruski automobilski proizvođač, danas izrađuje četverotočkaše koji su "svemirski brodovi" za nekadašnje socijalističke Lade, ali svejedno postoji dosta nostalgičara koji pate za legendarnim kockastim modelima. 

Posljednja reinkarnacija stare linije modela bila je Lada 2107, kod nas poznata kao Riva, čija je prozvodnja ugašena u aprilu 2012. 

Zbog onih koji govore "kupio bih novu Ladu 2107 samo da je dostupna na tržištu", ruski novinari su, u suradnji sa inžinjerima AvtoVAZ-a, pokušali istražiti kako bi optički i tehnički izgledala i koliko bi danas koštala Lada 2107.

U aprilu 2012. godine, kada je AvtoVAZ odlučio zaustaviti proizvodnju klasika VAZ-2107, cijena automobila bila je 206 hiljada rubalja. 

Od tog vremena, cijena AvtoVAZ-ovih vozila porasla je za oko 30 posto što znači da bi kockasta Lada, bez ikakvih promjena, danas koštala najmanje 269.000 rubalja, odnosno 6.300 KM.

No, konačnu cijenu podiglo bi još nekoliko tehničkih zahvata. Posljednja Lada 2017 ispunjavala je Euro-4 ekološke standarde, a konverzija na Euro-5 koštala bi oko 280 KM.

Od 1. januara 2016. godine, novi automobili koji se prozvode i prodaju u Rusiji moraju imati ABS dodatak kočnicama što bi predstavljalo trošak od najmanje 230 KM.

Što se tiče izgleda, promjene bi bile limitirane i vjerovatno pratile jedini napravljeni prototip 2107M iz 2007. godine, sa malo redizajniranim licem, plastičnim branicima, dotjeranim enterijerom… Redizajn bi koštao oko 600 KM.

Dakle, današnja Lada 2107 koštala bi oko 7.400 KM što je na prvi pogled povoljna cijena, ali ako se zna da za najjeftiniju Ladu Grantu (limuzina nastala u suradnji sa Renaultom) u Rusiji treba izdvojiti manje od 9.000 KM, jasno je da socijalistički Žiguli 2107 ima šansu samo kod pukih nostalgičara. A njih nije malo...

U našoj galeriji pogledajte slike legendarne Lade 2107.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak