Ivan Trajković: Šta je zapravo američki program 'AATIP'?

2
Radiosarajevo.ba
Ivan Trajković: Šta je zapravo američki program 'AATIP'?

Čitav svijet je proteklih desetak dana pratio razvoj situacije između dvije super-sile: Sjedinjenih Država i Kine. Kineski balon, za koga se ispostavilo da je zapravo sofisticirana letjelica za špijuniranje, oboren je iznad američke obale direktnim naređenjem američkog predsjednika Joea Bidena.

Proteklog vikenda su stigle i vijesti da je još jedna slična letjelica oborena iznad najsjevernije američke države - Aljaske. Američki vojni avion je oborio letjelicu za koju Pentagon navodi da je 'neidentifikovana, veličine prosječnog automobila'.

Dakle, nije u pitanju još jedan Kineski balon za izviđanje. I kanadski premijer Justin Trudeau je u subotu potvrdio da je iznad Kanade oborena još jedna neidentifikovana letjelica.

Nastupi umjetnika iz cijele Evrope obilježili proslavu Dana Evrope u Bosni i Hercegovini

Ivan Trajković: Nad Amerikom nije srušen balon, već – špijunski satelit!

Teorije zavjere i prava istina

Još od pedesetih godina se u američkim i svjetskim medijima pojavljuju izjave očevidaca, fotografije i video snimci neidentifikovanih letjelica i objekata u vazduhu. Iako je danas lako reći da su u pitanju komercijalni ili vojni dronovi, oni se razvijaju i u upotrebi su tek zadnjih dvadesetak godina, a nije ih bilo ni šezdesetih, ni sedamdesetih - sve do početka 21. vijeka.

Vremenom su i mnogi bivši piloti, oficiri, političari i drugi državni službenici izlazili u javnost sa tvrdnjama - a često i sa dokumentima - o postojanju neke vrste 'međunarodnog tajnog sporazuma' kada su neidentifikovane letjelice u pitanju. Iako su decenijama mnogi tvrdili da su u pitanju 'vanzemaljski posjetioci', a velike sile prstom upirale jedna u drugu, pravih dokaza zapravo nikada nije bilo.

Za vrijeme Hladnog rata često su u blizini vojnih baza sa nuklearnim oružjem viđane čudne letjelice i neobjašnjive pojave u vazduhu. Brojni vojnici i oficiri, i u zemljama NATO-a i u tadašnjem Sovjetskom Savezu, su svjedočili o letjelicama bez klasičnog mlaznog motora i bez zvuka, koje su jednostavno 'stajale' u vazduhu.

Šta se dešava na nebu iznad SAD: Vojska oborila neidentifikovani leteći objekat iznad jezera Huron

Često bi se za vrijeme ovakvih incidenata dešavalo i da računari koji kontrolišu same nuklearne projektile 'odbiju poslušnost', ili da čitav sistem prestane sa radom. 2008. godine su u javnost procurili zvanični dokumenti Britanskog vazduhoplostva, u kojima se navodilo da su decenijama piloti često dobijali naređenje da obore 'neidentifikovane letjelice' u vazduhu, a koje su se često nalazile i iznad vojnih aerodroma ili baza. Jedan od prvih ovakvih slučajeva se desio još krajem pedesetih godina, kada je mlazni avion 'F-86 Sabre' oborio nepoznatu letjelicu blizu grada Manston u Kentu.

I brojni američki piloti, vojni i civilni, su također godinama prijavljivali nepoznate letjelice u vazduhu, koje nisu ličile ni na jedan poznati avion ili helikopter, i bile su bez ikakvih oznaka. Često bi ove letjelice imale mogućnost velikog ubrzanja - od nekoliko stotina kilometara na sat na preko 3 hiljada kilometara na sat (3 puta brže od zvuka) za manje od dvije sekunde. Nijedan poznati avion SAD, Kine ili Rusije nije sposoban za ovako nešto - zapravo, to se kosi i sa poznatim zakonima fizike i aerodinamike. Čak i kada bi neka letjelica mogla da ovako ubrza za izuzetno kratko vrijeme, Njutnovi zakoni govore da bi sila ubrzanja (G-sila) bila toliko velika da bi jednostavno ubila ljude u letjelici. Zbog velikih 'G-sila', vojni piloti još od početka ere mlaznih aviona nose posebne skafandere, koji ublažavaju ovu pojavu, i sprečavaju da pilot izgubi svijest tokom misije.

AATIP - istinski 'Dosije X'

Temom neidentifikovanih letjelica su se tokom godina bavile brojne TV emisije, serije, dokumentarni i igrani filmovi. Na ovim prostorima je svojevremeno bila izuzetno popularna serija 'Dosije X', koja je za temu upravo imala 'zavjeru šutnje' državnih službi i agencija o postojanju neidentifikovanih letjelica. A onda se u decembru 2017. godine 'desilo nemoguće': američki mediji su za samo par nedjelja otkrili postojanje tajnog programa 'AATIP' (Advanced Aerospace Threat Identification Program, Identifikovanje nepoznatih prijetnji iz vazduha i svemira).

Izdata nova naredba: I Kanada hitno zatvorila dio vazdušnog prostora

Projekat je trajao od 2007. do 2012. godine, i bio je pod vodstvom nekoliko federalnih agencija SAD. Program je inicijalno bio započet od strane Vojne obaveštajne službe Pentagona (DIA, Defense Intelligence Agency). 2020. godine je daljom istragom otkriveno postojanje i novog, i dalje aktuelnog programa 'UAP/TF'.

Ispostavilo se da su za program 'AATIP' znali i tadašnji kongresmeni i senatori u okviru Odbora za nacionalnu bezbjednost, ali se sve držalo u najvećoj tajnosti. Sam 'AATIP' program je otkrio i dokumentovao najmanje 41 slučaj stvarnog susreta američkih vojnih aviona, brodova, vojnika i drugih jedinica sa neidentifikovanim letjelicama u vazduhu. Suočen sa brojnim medijskim napisima, te zahtevima novinara i aktivista po američkom 'FOIA' zakonu (Zakon o slobodnom pristupu informacijama), Pentagon je 2020. počeo sa objavljivanjem video snimaka sa vojnih aviona i brodova američke mornarice.

Jedan od njih prikazuje neidentifikovanu letjelicu iznad američkog nosača aviona 'USS Nimitz' u novembru 2004. Drugi snimak je nastao na američkom razaraču 'USS Russell' 2019. godine, i prikazuje letjelicu trouglastog oblika kako lebdi iznad samog plovila.

Poznati detalji rušenja neidentificiranog objekta iznad Kanade: U istragu uključen i FBI

Iako je malo vjerovatno da se radi o 'pravim NLO-ima' koji su oboreni prošlog vikenda iznad Aljaske i Kanade, postoji velika mogućnost da su u pitanju potpuno novi Kineski ili Ruski hiper-sonični dronovi. Sa druge strane, brojni mediji, novinari i aktivisti širom sveta traže od Vlade SAD, Pentagona i NATO-a, kao i od drugih Europskih država da objelodane sve dokumente i informacije o neidentifikovanim letjelicama koje posjeduju. Sudeći po programima 'AATIP' i 'UAP/TF', jasno je da je ovaj fenomen stvaran, te da su u najvišim državnim krugovima velikih sila zaista zabrinuti zbog postojanja letjelica koje ne poštuju ni državne zakone, a ni - zakone fizike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak