Inmusic: Sjajna atmosfera uprkos blatu i fiskalizaciji

Radiosarajevo.ba

Zašto se Inmusic ponosi epitetom jednog od najljepših open-air festivala u Evropi, bilo je jasno desetku hiljada posjetilaca koji su u ponedjeljak 24. juna, uprkos kiši i hladnom vremenu, došli na otvaranje njegovog izdanja za 2013. 

Zagrebačko jezero Jarun, izgradila je omladina SFRJ na radnoj akciji za potrebe Univerzijade 1987. Današnjoj mladoj generaciji teško možete obajsniti da se u socijalističkoj Jugoslaviji, gradilo na dobrovoljnoj bazi i pri tom čak i dobro provodilo. Nešto od šarma nekadašnjeg omladinskog kolektivizma zadržalo se i danas na ovom velikom sportsko-rekreativnom kompleksu u centru grada Zagreba. Usred jezera Jarun nalazi se tzv. Otok mladosti, s kopnom povezan malim mostićem, na kojem se već osmu godina, svakog juna, održava Inmusic festival. 

Ovaj festival krasi atraktivan prirodni ambijent u kojem je smješten, ukusne intervencije u prostoru kojih je cilj uljepšati raspoloženje publike, miroljubiva atmosfera, kao i mogućnost kampovanja na licu mjesta, što podrazumijeva i kupanje u jezeru, vožnje biciklom i brojne radionice. Line-upi variraju od sezonske ponude na tržištu popularne muzike, pa smo tako, i prethodnim godinama, imali priliku slušati slušati i sljedeća imena: Nick Cave, Franz Ferdinand, New Order, Jamiroquai, Arcade Fire, Mando Diao, Gogol, Bordello, Massive Attack, Billy Idol, Moby, Kraftwerk, Lilly Alen, pa sve do najboljih regionalnih izvođača poput Elementala ili Dubioze Kolektiva.

Ovogodišnji program nose Iggy Pop (sinoćnji highlight), Block Party, Editors, Arctic Monkeys, NOFX, Basemant Jax, a od regionalnih imena tu su Atheist Rap, S.A.R.S., kao i naš Frenkie, koji je sinoć briljirao pred festivalskom publikom, potpomognut gostom na sceni - Edom Maajkom.

Festival se, osim na dvije velike i tri manje scene, odvija i na nekoliko desetaka šankova sa pićima i raznovrsnom i ukusnom hranom (od domaćih hrvatskih specijaliteta, do kebaba, meksičkih tortilja ili veganskih delicija). 

Danak fiskalizaciji

I upravo prodaja ića i pića, koja u pravilu donosi i najveći dio zarade, ove godine prouzrokovala je glavobolju organizatorima. Za razliku od prethodnih godina, kada ste sve artikle plaćali žetonima koje, na početku festivala, kupite na nekoj od festivalskih blagajni, ove godine je zbog obavezne fiskalizacije uveden drugačiji sistem. Svi posjetitelji morali su stati u jedan od četiri dugačka reda kako bi pred fiskalnom blagajnom izdiktirali svoj izbor pića i hrane za tu večer i platili to unaprijed. Tada biste se, sa hrpom papirnatih računa, uputili ka odabranom šanku i konačno mogli doći do željenog gutljaja ili zalogaja. Ovim se prouzrokovalo nezadovoljstvo publike koja je u redovima provodila i po sat i pol, o čemu svjedoče i brojni statusi na društvenim mrežama. Ipak, organizator je promptno uputio izvinjenje publici.

Još jedan problemčić nije se mogao izbjeći - prevrtljive vremenske prilike koje su u ponedjeljak rezultirale obilatim pljiuskovima i nižim temperaturama. Hiljade hodača i plesača uskoro su pretvorile zelene travnjake u blato, no to nije umanjilo draži festivalskih događanja i zabavu koja je nultog festivalskog dana trajala do ranih jutarnjih sati.

U našoj fotogaleriji pogledajte atmosferu nultog festivalskog dana Inmusica 2013

      

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak