Gossip i Duran Duran otvorili 13. Exit

Radiosarajevo.ba


U četvrtak je počeo trinaesti Exit, najpopularniji muzički festival u regiji, koji visoko kotira i na listama evropski popularnih muzičkih festivala.

Na glavnu binu Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu prvi su izašli Krishke, a za to smo vrijeme bili u press centru gdje smo razgovarali sa Benji Webbeom, pjevačem grupe Skindred. Razgovor sa liderom benda koji stvara nevjerovatne kombinacije muzičkih žanrova u čemu prednjači spoj reaggea i rocka.

Skindred je nastupio sljedeći i napravio fantastičnu atmosferu na glavnoj festivalskoj bini i tako zagrijao atmosferu pred nastup indie-pop grupe Gossip. Oko deset hiljada ljudi pratilo je nastup Beth Ditto, a svoj najveći hit Heavy Cross otpjevala je među publikom.

Nastupu Duran Duran, koji je predstavljao trinaesti album na trinaestom festivalu, prisustvovalo je 20.000 ljudi.

Pauzu nakon Gossipa iskoristili smo kako bismo obišli one manje i nešto neatraktivnije stageove. Prvo što smo uočili jeste izmještanje Explosive bine koja se više nije nalazila u poznatom kanjonu. Ipak najpoznatiji metal stage nije otišao daleko, preselio se tek preko puta. Također, nismo mogli da ne primjetimo travu koja je, napokon, izrasla na Reagge stageu, ali i razočarenje posjetom na Fusion bini.

Tradicionalni vatromet kojim se posljednjih nekoliko godina otvarao Exit je ovaj put izostao. Vatromet je zamijenila odlična atmosfera koju su napravili i hedlajneri noći Duran Duran. Simon Le Bon i društvo nastup su počeli hitovima Before the rain i Planet earth da bi publiku zapalili čuvenim hitovima Rio i Come Undon, Ordinary world, Wild boys, Save a prayer..

Stigli smo uhvatiti i dvije pjesme grupe Street Dogs koja je bila glavno ime Explosive bine. Treba dodati i to da je na ovom stageu nastupio i bh. bend As I Fall.

Obišli smo i novi stage Peep show, kao i neizostavni Silent disco, ali je umor doprinio tome da vrlo brzo odustanemo od plesa sa slušalicama na ušima. 

Publika se dva sata iza ponoći počela slivati na elektronske stageove, a Dance Arenu otvorio je makedonski DJ Stojch. Zvijezda večeri na drugoj po veličini bini na Petrovaradinskoj tvrđavi bio je Avicii

Na žalost, nismo uspjeli dočekati nastup Ede Maajke čiji je nastup najavljen u 4:30 na Fusion bini.

Oranizatori za drugi dan festivala najavljuju posebno atraktivan program i maskenbal u karnevalskoj atmosferi kojom će obilježiti petak 13, a zvezde večeri biće New Order.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak