Princ Harry se pohvalio da je ubio 25 talibana, sada ga pozivaju pred međunarodni sud

2
Radiosarajevo.ba
Princ Harry se pohvalio da je ubio 25 talibana, sada ga pozivaju pred međunarodni sud

Talibani su se osvrnuli na informacije da je britanski princ Harry ubio 25 militanata grupe tokom svoje turneje u Avganistanu, rekavši da bi se vojvoda od Sussexa trebao suočiti s međunarodnim sudom.

 U svojoj novoj knjizi "Spare", koja se slučajno pojavila u prodaji u Španiji pet dana prije zakazanog izlaska, Harry se prisjeća svoje dvije turneje po Avganistanu 2007. i 2012. i otkriva da je ubio 25 talibanskih boraca - brojka koja ga nije ispunila ponosom ili sramotom, rekao je.

Talibani su kritikovali vojvodine komentare i pozvali ga da se suoči s odgovornošću za svoje zločine.

Niko se nije volio kao Boško i Admira: Prije 31 godinu ubijeni sarajevski Romeo i Julija

Princ Harry tvrdi da je ubio 25 talibana: "Ne sramim se, nisam ih gledao kao ljude"

Kalid Zadran, potparol talibanske policije u Kabulu, rekao je da će Harryja "uvijek pamtiti u Helmandu", misleći na pokrajinu u kojoj je vojvoda rekao da je ubio talibanske borce dok je služio kao kopilot helikoptera Apač i kao strijelac sa istog, prenosi "I news".

Harry je na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst tijekom 44-sedmične obuke, bio poznat kao časnik kadet Wales. Nakon obuke dobio je dužnost oficira u britanskoj vojsci, pridruživši se pukovniji Blues and Royals.

Prema istoj publikaciji, Harry je tokom svoje prve turneje patrolirao u neprijateljskim područjima i pomagao u borbi protiv talibanskih pobunjenika. Nakon prvog odlaska u Afganistan, Harry je pohađao školu letenja helikopterima pri RAF Shawburyju u Shropshireu. Promoviran je u čin kapetana i nagrađen Apache značkom, a dio obuke za helikoptere odvijao se u Kaliforniji i Arizoni.

Harryjevo javno objavljivanje broja ljudi koje je ubio u Afganistanu mogao bi izazvati bojazan za njegovu ličnu sigurnost zbog činjenice da se vojvoda dugo smatrao terorističkom metom zbog svog kraljevskog statusa i veza s vojskom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak