Legendarni Prince pronađen mrtav

Radiosarajevo.ba
Legendarni Prince pronađen mrtav
Svjetska muzička javnost ostala je bez istinskog velikana

Svjetska muzička javnost ostala je bez istinskog velikana.

Legendarni muzičar Prince, iznenada je preminuo u 57. godini života.

Kako javljaju svjetski mediji, pronašli su ga mrtvog na imanju Paisley Park u Minesoti, nakon što je prije sedam dana imao ozbiljne zdravstvene komplikacije. Njegov privatni avion je tada morao prinudno sletjeti zbog zdravstvenih poteškoća muzičke legende. Saopćeno je da se radilo o teškom obliku gripe. 

Bio je istinski nastavljač onoga što je u razvoju električne gitare započeo Jimmy Hendrix, ali ipak po svom muzičkom stilu bio je potpuno originalan i svoj. 

To je nagovijestio već početkom osamdesetih, albumom 1999. a posebno planetarnim hitom - Purple Rain koji je objavio 1984. godine sa svojim bandon Revolution. Ova pjesma je bila prekretnica u njegovoj karijeri koja od tog trenutka postaje globalna.

Ostat će zapamćen po svom osobenom sould-funk stilu kojeg je vješto utkao u savremenije žanrove.

Kapriciozan i neuhvatljiv, u nekoliko navrata je mijenjao umjetnička imena, čak se jedno vrijeme potpisivao samo simbolom, ali ostat će zapamćen pod umjetničkim imenom Prince, jer on je uistinu bio princ novog zvuka u koji je utkao sve najbolje od svojih prethodnika.

Prince Rogers Nelson

Prince Rogers Nelson rođen je 7. juna 1958. u Minneapolisu. Bio je jedan je od najznačajnijih i najcjenjenijih muzičara osamdesetih godina, veliki kompozitor, pjevač, producent i gitarista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak