Delon je ovu tajnu odnio u grob: Da li je naručio ubistvo svog tjelohranitelja srbijanskih korijena?

1
Radiosarajevo.ba

Tijelo nepoznatog muškarca pronađeno je 1. oktobra 1968. godine na odlagalištu otpada nedaleko od Versillesa, u plastičnoj vreći, vezanih ruku i nogu.

Pariška policija je na temelju otisaka prstiju i utvrđivanja prebivališta ustanovila da je ubijeni bio jugoslovenski emigrant, Stevan Marković i da je bio blizak prijatelj francuskog glumca Alaina Delona.

Nakon prve obdukcije, priopćili su da je Marković usmrćen udarcem tvrdim predmetom. Međutim, nakon ekshumacije, nova obdukcija pokazala je da je Marković ubijen vatrenim oružjem kalibra 9 mm, koje su u to vrijeme koristile profesionalne ubojice.

Zastrašujući snimci oluje u Austriji: Poplavljeni dijelovi Beča, voda nosi vozila...

Pariška policija je podatke o ubijenom i njegovoj vezi s filmskom zvijezdom držala u tajnosti do trenutka kada je, više od sedmicu dana od pronalaska tijela, na svjedočenje pozvan i sam Delon sa suprugom Nathalie.

O cijelom slučaju tada su pisali svi svjetski i jugoslavenski mediji, a veliku rekonstrukciju je prije nekoliko godina napravio BlicAlain Delon, koji je preminuo u nedjelju, 18. augusta u 88. godini, je sve što zna o ovom misterioznom slučaju odnio sa sobom u grob.

Stevan Marković rođen je u Beogradu 1937. godine, odrastao je u centru grada, u Sremskoj ulici. Pripadao je ekipi iz Savamale. Kružila je legenda da nikada nije izgubio dvoboj u uličnom šaketanju i da je pedesetih godina vrijeme uglavnom provodio s društvom duž Knez Mihailove ulice, na Kalemegdanskoj tvrđavi i savskoj obali, na jazz plesnjacima i trenirajući hrvanje. Prijatelj i susjed iz Sremske ulice bio mu je Miloš Milošević, koji će ga i upoznati sa Alainom Delonom.

Ostatak teksta pročitajte na 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak