Ovce bi umjesto trave trebale jesti curry
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci tvrde da bi prehrana papkara obogaćena začinima koji se koriste pri pripremi curryja smanjila njihovu emisiju stakleničkih plinova za čak 40 posto i usporila globalno zagrijevanje.
Znanstvenici sa sveučilišta u Newcastleu tvrde da bi se razina metana koju ovce proizvode mogla smanjiti za čak 40 posto, ako bi se u njihovu prehranu uvrstili određeni začini.
Korijander i kurkuma, koji se tradicionalno koriste pri pripremi curryja, djeluju poput antibiotika uništavajući bakterije koje u crijevima proizvode metan.
S obzirom da u Velikoj Britaniji ima 30 milijuna ovaca, od kojih svaka proizvodi 20 litara metana dnevno, radi se on značajnom otkriću.
'Ljudi već dugo koriste začine za uništavanje bakterija i za liječenje različitih smetnji. Sjemenke korijandera se često koriste kao lijek za želučane bolove, dok su kurkuma i klinčići jaki anstiseptici', kaže Mohammad Mehedi Hasan koji je vodio istraživanje.
'Metan znatno pridonosi globalnom zagrijavanju i usporava probavni sustav preživača, poput krava i ovaca'.
'Istraživanje je pokazalo da neki začini imaju svojstva koja proces probave čine učinkovitijim te tako nastaje manje otpadnih tvari, u ovom slučaju metana'.
U studiju je bilo uključeno pet začina koji se koriste za pripremu curryja - kumin, korijander, klinčići, kurkuma i cimet.
net.hr
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.