Večeras je 96. dodjela Oscara: Jedan film je apsolutni favorit i mogao bi zasjeniti sve ostale

0
Radiosarajevo.ba

Dodjela najprestižnije filmske nagrade Oscar održava se 96. put i to u noći s nedjelje na ponedjeljak (10. – 11. mart) u Dolby Theatreu u Los Angelesu, a po četvrti put domaćin ceremonije je Jimmy Kimmel.

Ove godine najviše izgleda ima film Christophera Nolana Oppenheimer s čak 13 nominacija, prate ga Jadna stvorenja (Poor things) s 11 nominacija, dok vestern Martina Scorsesea Ubistva pod cvjetnim mjesecom (Killers of the Flower Moon) ima njih deset.

Ostvarenje Barbie Grete Gerwig zaradilo je osam nominacija.

Nekoliko ideja za hranjiv i ukusan doručak uz koji se kilogrami lakše drže pod kontrolom

Oppenheimer kao favorit za Oscara osvojio je već nekoliko Zlatnih globusa, među kojima za najbolji film, nekoliko nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i glavno priznanje Udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA).

Te nagrade, koje se uručuju prije Oscara, često su pokazatelji ko će dobiti Oscara u najviše kategorija.

Ugledni filmski kritičar o dodjeli Oscara: 'Ovaj film će izdominirati, jasno je i zbog čega'

Cillian Murphy koji igra Roberta Oppenheimera, mogao bi biti nagrađen u kategoriji za najbolju glavnu ulogu, no velika konkurencija mu je Paul Giamatti iz filma The Holdovers.

Neizvjesno je u borbi za najbolju glumicu. Emma Stone, ranije nagrađena zlatnim kipićem za ulogu u La La Landu, smatra se jednom od najboljih glumica generacije, a u filmu Jadna stvorenja ponovno je ostvarila veliku ulogu.

No tu je i Lily Gladstone iz Ubistava pod cvjetnim mjesecom iza koje ne stoji samo slavni reditelj Martin Scorsese, nego i historijski kontekst. Ona želi postati prva Indijanka nagrađena Oscarom.

Oscare će lično uručivati poznati glumci, među kojima Jamie Lee Curtis, Michelle Pfeiffer, Al Pacino. Na bini će se pojavljivati i Nicolas Cage, Jessica Lang i Lupita Nyong'o.

Muzički nastup će imati glumac Ryan Gosling koji će izvesti I'm Just Ken pjesmu iz filma Barbie u kojem glumi Kena, dečka čuvene plastične lutke. Gosling će prvi put za publiku pjevati tu pjesmu, a bit će izvedene i ostale pjesme nominovane u kategoriji najbolje muzike.

Oscar se dodeljuje u više od 20 kategorija, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenarij, najbolji adaptirani scenarij, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Akademija je ove godine uvela novu kategoriju - za najboljeg direktora kastinga, ali će prvi Oscar biti dodijeljen 2026. godine.

Nagradu predstavlja pozlaćena statua napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Ceremoniju koja će početi u ponedeljak u 1.00 sat po srednjeevropskom vremenu (nedjelja u 19.00 po vremenu Los Angelesa), uživo će prenositi američka televizijska mreža ABC.

Uručenjem Oscara završava se sezona dodjele filmskih nagrada.

Nominacije u svim kategorijama možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak