Srbija uputila protestno pismo zbog serije o Naseru Oriću

4
Radiosarajevo.ba
Srbija uputila protestno pismo zbog serije o Naseru Oriću

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za javnu i kulturnu diplomatiju Arnaud Gouillon uputio je protestno pismo glavnom uredniku Turske nacionalne televizije TRT, zbog najave emitovanja serije o ratnom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine Naseru Oriću.

Gouillon u pismu TRT-u "izražava sumnju da je Naser Orić u ovoj seriji prikazan kao heroj, što se može zaključiti na osnovu sadržaja zvaničnog spota koji najavljuje taj program i objavljen je na digitalnim platformama", saopšteno je iz kancelarije u Beogradu. 

“Nadamo se da to nije slučaj i da ova serija prikazuje i ratne zločine koje su Orićeve snage počinile tokom građanskog rata u Bosne i Hercegovine. Pošto postoje jasne indicije da to nije tako, uputio sam molbu glavnom uredniku da se otklone eventualni propusti i prosledio listu svih Naserovih zločina i žrtava tokom rata u BiH”, rekao je Gouillon.

Uvjerljiv poraz Zmajeva u Nizozemskoj na startu Lige nacija

On je istakao da je bilo važno reagovati na sve potencijalne neistine koje su prikazane u seriji prije njenog emitovanja kako bi se turskoj produkciji dalo dovoljno vremena da eventualne nedostake u historijskom narativu serije ispravi.

“To dugujemo porodicama svih žrtava Nasera Orića koje su stradale od njegovih paravojnih jednica u ratu u Bosni od 1992. do 1995. godine.

Nakon Alije Izetbegovića: Turska snima seriju i o Naseru Oriću

Ne smijemo zaboraviti jedan od najkrvavijih masakara pod Orićevom komandom u istočnoj Bosni, koji se dogodio na Badnje veče 1993. godine kada je ubijeno 49 civila u selu Kravica, nedaleko od Bratunca u Republici Srpskoj”, navedeno je u protestnom pismu.

Turska nacionalna televizija je prije nekolliko godina emitirala i seriju "Alija", koju su posvetili prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak