Preminuo poznati engleski reditelj, nagrađen Oscarom za djelo

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo poznati engleski reditelj, nagrađen Oscarom za djelo

Filmski režiser Hugh Hudson, koji je režirao najbolji film Oskarovca ​​Vatrene kočije, preminuo je u 86. godini nakon kratke bolesti.

U saopćenju objavljenom u ime njegove porodice stoji:

"Hugh Hudson, 86, voljeni muž i otac, preminuo je u bolnici Charing Cross 10. februara nakon kratke bolesti."

Pročitajte šta tačno piše u tekstu Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će glasati UN

Preminuo glumac Cody Longo iz popularne serije, imao je samo 35 godina

Hudson je bio oženjen glumicom Maryam D'Abo, koja je glumila u filmu o Jamesu Bondu The Living Daylights. U porodičnoj izjavi stoji da su ga preživjeli ona, njegov sin Tomas i njegova prva supruga, slikarka Susan Michie, piše The Guardian.

Nigel Havers, koji je glumio u Vatrenim kočijama iz 1981. godine, rekao je:

"Izuzetno sam razočaran što je moj veliki prijatelj Hugh Hadson, koga poznajem više od 45 godina, umro. Vatrene kočije su bile jedno od najvećih iskustava u mom profesionalnom životu i, kao i mnogi drugi, mnogo toga što je uslijedilo dugujem njemu. Mnogo će mi nedostajati.”

Hudson je započeo svoju karijeru snimajući reklame prije nego što je dobio posao radeći zajedno s Alanom Parkerom kao direktor druge jedinice u Midnight Expressu. Tri godine kasnije, njegov film Vatrene kočije, koji je ispričao priču o dvojici britanskih sportista na Olimpijskim igrama 1924., postao je međunarodni hit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak