Preminuo britanski kinematograf Dick Pope

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo britanski kinematograf Dick Pope

Britanski kinematograf Dick Pope preminuo je u utorak, 22. oktobra, u 78. godini života.

Vijest o njegovoj smrti potvrdilo je Britansko društvo kinematografa, koje je na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) izrazilo je tugu zbog gubitka:

"Tužni smo zbog smrti našeg Dicka Popea. Uvijek je bio strastven u svom radu, prihvatao je nove tehnologije i ideje, a brinuo se da ne budu zaboravljene misli njegovih prethodnika."

Sindikalni zahtjevi na stolu: Povećanje osnovice za obračun plata u 2025. godini

Pope će se najviše pamtiti po saradnji sa rediteljem Mikeom Leighom, sa kojim je započeo zajednički rad na drami Life Is Sweet iz 1990. godine.

Njihova saradnja donijela mu je i nominaciju za Oscara 2015. godine za film Mr. Turner, koji istražuje posljednje godine života slikara J.M.W. Turnera.

Pored ove nominacije, Dick Pope je bio dobitnik nagrade Britanskog društva kinematografa, a njegova karijera uključivala je i rad na holivudskim projektima, za koje je stekao brojne nagrade. Njegov posljednji projekat bio je dugometražni film Hard Truths u režiji Mikea Leigha.

Pope je nominiran za dvije nagrade BAFTA za svoj rad na Porterhouse Blue 1988. i Mr Turner 2015.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak