Preminula legendarna glumica Maggie Smith

0
Radiosarajevo.ba
Preminula legendarna glumica Maggie Smith

Glumica Maggie Smith (89), poznata po filmovima o Harryju Potteru i seriji Downton Abbey, umrla je u 90. godini, saopćila je njena porodica, prenosi BBC.

"S velikom tugom moramo objaviti smrt Dame Maggie Smith. Preminula je mirno u bolnici rano jutros, u petak 27. septembra. Kao veoma privatna osoba, bila je s prijateljima i porodicom do samog kraj. Iza sebe ostavlja dva sina i petero unučadi pune ljubavi koji su shrvani gubitkom izvanredne majke i bake.

Željeli bismo iskoristiti ovu priliku da zahvalimo divnom osoblju bolnice Chelsea and Westminster na njihovoj brizi i beskrajnoj ljubaznosti tokom njenin posljednjih dana. Zahvaljujemo vam na svim vašim porukama i podršci i molimo vas da poštujete našu privatnost u ovom trenutku", saopćila je njena porodica.

Nenad Čičin-Šain: 'Odluka Akademije podigla gledanost filma Kiss the Future. Idemo po Grammy'

Snimila je 60-ak filmova i 70-ak predstava, a u bogatoj karijeri osvojila je dva Oscara, četiri Emmya, tri Zlatna globusa, nagradu Tony i pet puta nagradu BAFTA.

Za svoj film, The Prime of Miss Jean Brodie je 1969. osvojila Oscara, a također i za film iz 1978. California Suite. Glumila je s brojnim hollywoodskim imenima, kao što su Michael Caine, Richard Burton, Elizabeth Taylor, Orson Welles...

Mlađe generacije zauvijek će je pamtiti kao Minervu McGonagall u filmu o Harryju Potteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak