Glumac iz BiH u ulozi Dražena Petrovića: "Njegov lik me je pratio cijeli život, ništa nije slučajno"

0
A. Vatreš

Životna priča jednog od najboljih košarkaša s ovih prostora, Dražena Petrovića, dolazi na velika platna.

Dražen je naziv biografskog filma reditelja Danila Šerbedžije, u kojem je priliku da igra košarkaškog Mozarta dobio mladi glumac, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Domagoj Nižić.

Prvi teaser

Film donosi priču od Draženovog djetinjstva u Šibeniku do tragične smrti 1993. godine, a nedavno je objavljen i njegov prvi teaser koji nudi uvid u Nižićevu ulogu odraslog Dražena. Nižić je tom prilikom govorio za portal Radiosarajevo.ba.

Savez kolumnista | Dizdarević: Atentat na Trumpa - tragedija i farsa Amerike i svijeta

"U suštini, jako sam zadovoljan izgledom teasera. Mislim da je djelić atmosfere prenesen, da je vizuelno jako lijepo ispalo i da izgleda privlačno. To je jako bitno za tu neku prvu najavu, da privuče ljude u kina, pa kakvu god reakciju imali, pozitivnu ili negativnu. Reakcija je reakcija", rekao je Nižić za Radiosarajevo.ba.

Planirana premijera filma je 22. oktobra u Šibeniku, za Draženov rođendan. Prema Nižićevim riječima, zvanični trailer bi trebao biti objavljen nekad u septembru, a film ide direktno u kina.

"Koliko znam od producenata, odmah je planirana kino distribucija. Nije bilo riječi o pojavljivanju na nekim festivalima. U startu je target bilo kino."

Interesantna je priča kako je Nižić došao do uloge, a sve je povezano sa Sarajevom.

"Bio sam u Sarajevu kada se sve to dešavalo. Zapravo, prijavio sam se na audiciju iz Sarajeva, netom nakon što sam završio Akademiju dolje. Nakon odgovora na tu moju aplikaciju shvatio sam da se radi o filmu o Draženu Petroviću. Do tada nisam znao. Zanimljivo, kad sam se prijavljivao, kako mi glumci uglavnom copy-paste-ujemo prijave i proslijeđujemo, nisam primijetio da je malim slovima pisalo da se zapravo radi o filmu za Dražena. Vidio sam samo da traže visoke ljude i košarkaše. U suštini to je prelomilo da apliciram."

Evidentna je Nižićeva fizička sličnost s Petrovićem, a još zanimljivije u svemu tome je to da je Dražen bio jedan od njegovih uzora.

"Nekako sam razmišljanja i karaktera da ništa nije slučajno, jer je moja želja kad sam bio mlađi, ako bih se ikada bavio glumom, da bih volio glumiti njegov lik. Pratio me je kroz cijeli život. Moja kosa je bila ista kao njegova kad sam bio mali. Bavio sam se sportom, uvijek me privlačio, volio sam taj sportski duh, pozitivu i nekako je on bio pravi primjer i osoba koja mladim sportistima može biti uzor za razvoj u sportu, a tako i s ljudske strane. Zbog toga mi je još veća čast i ponos."

Vrlo izazovan dio pripreme za ulogu bio je onaj košarkaški, koji je Nižić obavio u Čitluku.

"Pošto je moja porodica iz Ljubuškog, volim provoditi vrijeme dolje. Počinjao je ljetni period i nekako nisam htio da se začahurim u Zagrebu i treniram po tim ljetnim vrućinama, jer su pored sportskih priprema potrebne i glumačke. Moj duh se najbolje osjeća kad sam u Hercegovini. Osjećam neki mir koji ne osjećam nigdje drugo na svijetu. Donio sam tu odluku i pitao produkciju je li ikako moguće da sam smješten dolje i da nađem mjesto u kojem ću trenirati što je bliže Ljubuškom. Ispostavilo se da Čitluk, koji je 15-ak minuta udaljen od Ljubuškog, ima vrhunskog trenera Antu Prcu i odlične uvjete za trening", ispričao je Nižić i opisao kako je izgledao taj dio pripreme.

"Krenuli smo u suštini od nule i samog početka, vođenja lopte i na kraju došli do te razine koja može biti u svrhu filma, da to što vjerodostojnije izgleda i da neko ko gleda film može reći da je bio dobar košarkaš, odnosno jedan od najboljih".

Sportska drama

Iako se film prvenstveno bavi Draženovim životom, sport je njegov neizostavni dio.

"Draženov život je bio sport i sport je bio njegov život. Tako da se sve vrti oko sporta i sve u njegovom životu što se dešavalo, dobro ili loše, dešavalo se posljedično zbog sporta ili za sport. U filmu saznajemo neke detalje ili događaje koji nisu bili tako bliže javnosti. Nekako hronološki onda se mogu povezati svi ti događaji koji su njegov život učinili takvim i možemo reći da je pored uzbudljivog košarkaškog života imao zaista dinamičan privatni život, uz sve probleme koji su ga snalazili i odnose s ljudima... Film je zapravo sportska drama. Njegov život i sport kad se spoje u jedno kreiraju jednu dramu koja je nažalost s nesretnim krajem".

Tokom priprema za ulogu Nižić je imao priliku razgovarati s Draženovim bratom Aleksandrom i njegovom majkom Biserkom, što mu je bilo od velike pomoći.

"To mi je u suštini bilo najkorisnije u pripremi njegovog lika. Razgovori s Draženovim prijateljima, njegovom porodicom, bratom... Dali su mi neku introspekciju njegovih osobina, kako dobrih, tako i loših, što je meni pomoglo da napravim jednu lepezu karakteristika čovjeka koji je pored toga što je bio vrhunski košarkaš bio i vrhunska osoba, i da što bliže mogu, glumačkim žargonom, navući sebe na njega. Stojko Vranković, Draženova bivša djevojka Renata, a i Biserka naravno. Ona je jednostavno neizostavan dio svega toga, jer je ona ipak osoba koja ga je najbolje poznavala. Najviše vremena je provodila s njim".

Uloga u jednom ovakvom filmu, za koji se očekuje da će biti kino hit, otvara Nižiću mnoge mogućnosti, ali on ima samo jednu želju.

"Ja se nadam da ću uspjeti živjeti od ovog posla i to mi je jedini cilj. Bio poznat ili ne, samo želim priliku da mogu živjeti i prehranjivati svoju porodicu od toga što radim. Sve ovo što dolazi, ta popularnost, da te neko prepoznaje ili zove na osnovu tvog imena, to je sve neki plus koji dolazi na ovo kao u svakom drugom poslu. Da neko gradi kuću, a sagradio ih je dosad 150, ljudi su čuli za njega i zvat će ga na neviđeno. To je sastavni dio našeg posla. Ako dođem do te razine bit ću Bogu zahvalan i nastojati biti što bolji mogu biti", dodao je Nižić za Radiosarajevo.ba.

Sedmogodišnja avantura

Ova filmska avantura traje već sedam godina, a započela je inicijativom producenata Ljube Zdjelarevića i Ivora Šibera, obojice velikih zaljubljenika u košarku i fanova Dražena Petrovića. Dobili su zeleno svjetlo i podršku porodice Petrović, kojoj se scenarij Ivana Turkovića-Krnjaka izuzetno svidio.

Film je nastao u produkciji zagrebačke produkcijske kuće Kinoteka, uz koprodukciju sa slovenskom kućom December i srbijanskim Living Pictures.

Sniman je, između ostalog, i na autentičnim lokacijama u Šibeniku, Zagrebu, New Jerseyju i New Yorku, što dodatno doprinosi emotivnoj snazi priče.

Pored Nižića u filmu glume još neka poznata imena. Uloga njegove majke Biserke pripala je Zrinki Cvitešić, dok oca Jolu glumi Dragan Mićanović. Acu Petrovića igra Pavle Matuško, a Draženovu najveću ljubav Renatu Romina Tonković. Dražena iz dječačkih dana utjelovio je Tonko Stošić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak