Dolazak svjetske zvijezde prošao ispod radara: Zbog čega Noomi Rapace nije dobila adekvatnu pažnju?

9
A. V.

Jubilarno 30. izdanje SFF-a obilježio je dolazak slavnih hollywoodskih glumaca Meg Ryan i Johna Turturra, kojima je uručeno "Počasno Srce Sarajeva".

U glavni grad Bosne i Hercegovine ove godine je stiglo još jedno veliko glumačko ime, čije je pojavljivanje prošlo ispod radara.

Zavidna karijera

Riječ je o Noomi Rapace (44), najpopularnijoj švedskoj glumici, koja se našla u žiriju takmičarskog programa za igrani film.

Posljednji crveni tepih 30. Sarajevo Film Festivala: Mrle iz "Leta 3", Seka Aleksić, Emina Ganić...

Rapace je stekla svjetsku slavu zahvaljujući svojoj upečatljivoj ulozi Lisbeth Salander u filmskoj trilogiji Millennium iz 2009. godine, adaptaciji romana Stiega Larssona.

Za svoju izvedbu u pomenutom serijalu Rapace je osvojila dvije Zlatne nimfe, nagradu Guldbagge i nagradu Satellite za najbolju glumicu, te je bila nominovana za BAFTA nagradu, međunarodnu nagradu Emmy nagradu i europsku filmsku nagradu.

Peti dan SFF-a | Hollywoodska zvijezda Meg Ryan izazvala oduševljenje na crvenom tepihu

Ta uloga otvorila joj je vrata Hollywooda, gdje je napravila zavidnu karijeru.

Ubrzo se pojavila u nastavku Sherlocka Holmesa: Igra sjenki (A Game of Shadows) iz 2011., rame uz rame s Robertom Downeyjem Jr. i Judeom Laweom.

Iduće godine bila je dio blockbustera Prometej (Prometheus) legendarnog reditelja Riddleyja Scotta, gdje je glumila zajedno s Michaelom Fassbenderom, Charlize Theron, Idrisom Elbom...

Iste godine glumila je u trileru Strast (Passion) čuvenog Briana de Palme, predvodeći ekipu zajedno s Rachel McAdams.

Naredne godine našla se u akciji Dead Man Down uz Colina Farrela, a 2014. glumila je u drami The Drop zajedno s Tomom Hardyjem. Sa Tomom Hardyjem je ponovo udružila snage u ekranizaciji bestsellera Dijete 44 (Child 44) iz 2015. godine, a 2017. uslijedila je nova saradnja s Riddleyjem Scottom u još jednom blockbusteru Alien: Covenant. U tom periodu pojavila se i u Netflixovom hitu What Happened to Monday, gdje je oduševila ulogom sedam različitih karaktera.

Iste godine gledali smo je u Netflixovom hitu Bright zajedno s Willom Smithom, a bila je i glavna uloga akcijskog trilera Unlocked s Orlandom Bloomom, Johnom Malkovichem i Michaelom Douglasom. Godine 2019. gledali smo je je u popularnoj seriji Jack Ryan uz Johna Krasinskog.

Četvrta noć SFF-a | Slavni John Turturro glavna zvijezda crvenog tepiha

Rapace je istovremeno jednako uspješno snimala i na europskom tlu. Godine 2020. bila je dio drame Tajne koje čuvamo (The Secrets We Keep) zajedno s popularnim sunarodnjakom Joelom Kinnamanom, a godinu kasnije glumila je u crnoj komediji The Trip s najpopularnijim norveškim glumcem Akselom Hennijem.

Posljednji veliki projekti bili su joj Skyjeva serija Django (2022), gdje je uz nju glumio najpoznatiji belgijski glumac Matthias Schoenaerts, te Appleov sci-fi triler Constellation (2024).

Trenutno radi na nekoliko projekata, među kojima je posebno zanimljiv Hamlet, u kojem će igrati glavnu ulogu, a koji režira cijenjeni reditelj Ali Abbasi.

Rijetka pojavljivanja

Gledajući sve pobrojane uloge, filmove, glumce i režisere s kojima je radila, nije teško zaključiti da se radi o veoma uspješnoj glumici i nadasve velikoj filmskoj zvijezdi.

Međutim, njen prvi dolazak u Sarajevo je iz nekog razloga ostao u sjeni ostalih stranih, ali i regionalnih zvijezda, među kojima su neke bez pravog razloga ponijele taj status.

Svi su dobili mnogo veću pažnju, gostujući u različitim dijelovima programa, davajući razne izjave i intervjue, ali ne i Rapace.

SFF: ‘Počasno Srce Sarajeva’ uručeno slavnom redatelju Alexanderu Payneu

Bila je samo na ceremoniji otvaranja Talents programa, gdje je vodila razgovor s moderatoricom Miom Avdagić. Rijetki su imali priliku čuti glumicu kako govori o svojim počecima u filmskoj industriji, razlikama između europskog i američkog tržišta, te izazovima sa kojima se filmski radnici suočavaju u poslu koji rade.

Pojavila se na crvenom tepihu na ceremoniji otvaranja zajedno s ostalim članovima žirija, ali bez pažnje koju zaslužuje. Ponovo je izašla na bosanski ćilim sedmog dana festivala, ali i tu je ostala u sjeni drugih gostiju.

"Prvi put sam ovdje, oduševljena sam ovim festivalom koji slavi filmske radnike i film, nije toliko vezan za taj popratni haos. Počašćena sam što sam ovdje", kazala je Rapace u jednoj od rijetkih medijskih izjava.

Mediji iz regiona, naročito Hrvatske, s mnogo više pažnje i oduševljenja su pisali o njoj, dok je u BiH prošla skoro nezapaženo.

Čini se da je i ona bila pomalo iznenađena svime, a zbog čega je dobila takav tretman, ne znamo i očigledno nećemo ni saznati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak