Dječak Husejn Šabanović prvi član žirija s Down sindromom na SFF-u

0
Radiosarajevo.ba
Dječak Husejn Šabanović prvi član žirija s Down sindromom na SFF-u

Husejn Šabanović postao je prva osoba s Down sindromom koja je bila član žirija Dječijeg programa na Sarajevo Film Festivalu, ostavivši neizbrisiv trag u historiji ovog prestižnog festivala.

Husejn Šabanović, učenik 5. razreda Osnovne škole “Fatima Gunić”, imao je priliku da zajedno s ostalim članovima žirija pogleda i ocjeni pet dugometražnih i četiri kratkometražna filma.

Njegova posvećenost u davanju kritika pokazali su koliko su različite perspektive važne u oblikovanju kulturnih događaja. On je svojim prisustvom i radom dokazao da svi, bez obzira na okolnosti, mogu pridonijeti na poseban način.

Dudića ponovo slave u Srbiji: Njegov Radnički dobio još jednu "ludu" utakmicu, briljirali Bosanci

Ovaj uspjeh je rezultat dugogodišnjeg truda Udruženja Život sa Down sindromom FBiH, koje se neumorno zalaže za uključivanje osoba s Down sindromom u sve sfere života.

"Član našeg udruženja, desetogodišnji Husejn Šabanović, se ove godine našao u ulozi člana žirija Dječijeg programa Sarajevo Film Festivala. 

Već prvog dana je uživao u šetnji po crvenom tepihu ispred Pozorišta mladih, projekciji filma i fotografisanju sa glumcima. Vrlo ozbiljno je pristupio svojoj ulozi u žiriju, te je srdačno nagradio film visokom ocjenom. 

Čak je izrazio želju da i sam glumi u nekom od filmova.

Husejnu želimo lijep provod, da uživa u preostalim projekcijama i da jednoga dana i njega gledamo na filmskom platnu", napisali su, između ostalog, iz ovog udruženja, te se zahvalili ekipi Sarajevo Film Festival.

Intervju | Andrijana Copf: "SFF ima ogroman značaj za imidž Bosne i Hercegovine"

Zahvaljujući podršci poznatih ličnosti poput Alene Džebo, Jovane Milosavljević, Tijane Vignjević, Ermina Brave, Amile Terzimehić i Adise Vatreš, djeca i mladi s Down sindromom danas imaju priliku da budu prepoznati kao važni učesnici kulturnog života.

Husejnova priča ohrabruje da nastavimo raditi na stvaranju društva u kojem svaki glas ima značaj i gdje svi imaju priliku da svijet učine ljepšim svojim jedinstvenim prisustvom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak