UniCredit Bank i Ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje KS predstavili studentsku platnu karticu

A. S.

UniCredit Bank i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo predstavili su jedinstvenu studentsku platnu karticu namijenjenu mladima koji studiraju na univerzitetima u Kantonu Sarajevu.

Kartica je dio paketa bankarskih usluga koji omogućava plaćanja bez naknade te uključuje, između ostalog, tekući račun, personaliziranu debitnu platnu karticu, mobilno bankarstvo, sve bez naknade, kao i pogodnosti i popuste kod brojnih partnera trgovaca.

Kartica i studentski paket rezultat su inicijative Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Ministarstva finansija Kantona Sarajevo.

Ramo Isak ismijao Nešića: 'Nenad je čovjek koji je naučio voziti se nekvalitetnim putevima'

''Vlada Kantona Sarajevo ponosna je na predstavljanje studentske platne kartice, inovativne inicijative koja ima za cilj olakšati studije mladima na univerzitetima u Sarajevu. Ova kartica pruža studentima razne benefite, poput plaćanja komunalnih računa bez provizije, popusta na knjige i školski materijal, kupovinu i konzumaciju hrane.

Pogodnosti ove kartice vremenom će biti nadograđivani, s ciljem da se studentima omogući što kvalitetnije i lakše školovanje, te da se dodatno podrži njihova integracija u akademsku i društvenu zajednicu'', izjavio je Nihad Uk, premijer Vlade Kantona Sarajevo.

Foto: UniCredit banka: Amina Mahmutović,

Predsjednica Uprave UniCredit Bank, Amina Mahmutović, istakla je: ‘’Mladi su temelj budućnosti, i naš cilj je osigurati sve potrebno kako bi oni uspješno zakoračili u svijet finansija. Posvećeni smo stvaranju okruženja u kojem mladi mogu prosperirati, i vjerujemo da će kartica i ovaj paket značajno olakšati studentski život, osnažujući ih da se posvete ostvarivanju svojih ciljeva. S našim kartičnim partnerom, kompanijom Mastercard, osmislili smo proizvod koji od svog dizajna pa do funkcionalnosti odgovara studentskom načinu života i mladima. Dizajn kartice povjerili smo umjetniku čiji je rad i uspjeh pozitivan primjer mladima kako mogu ostvariti svoje snove. Paket usluga je kreiran u skladu s potrebama mladih na putu finansijske samostalnosti, pružajući im mogućnost upravljanja finansijama uz niz posebnih pogodnosti i popusta.“

Foto: UniCredit banka: Konferenciju je sjajno vodila Selma Kenović

Za izgled kartice zaslužan je umjetnik i street artist Benjamin Čengić, koji je dao poseban izgled prilagođen mladima. U skladu s ESG principima, kartica je izrađena od recikliranog PVC materijala, te nosi Mastercard bedž održivosti.

"Prije preuzimanja mandata resorne ministrice, kontinuirano sam razmišljala i pravila planove za projekte koji će poboljšati studentski standard u Kantonu Sarajevo, olakšati im dostupnost važnih usluga, a prije svega pokazati im koliko su za nas značajna populacija društva. Danas sam ponosna i sretna jer je projekt razvoja i održavanja studentske platne kartice i programa lojalnosti za studente aktivan. Namjera Ministarstva i moja namjera prilikom pokretanja ovog projekta bila je jasna – omogućiti studentima praktično rješenje za efikasno upravljanje finansijama i dodatne pogodnosti koje mogu unaprijediti njihov studentski život.

Studentska platna kartica postat će ključni alat podrške obrazovanju, omogućavajući studentima da maksimalno iskoriste svoje vrijeme studiranja i obogate svoj život tokom studiranja. Zahvaljujem se svim partnerima koji su nam pomogli da danas s radošću možemo najaviti da će svaki student u Kantonu Sarajevo moći početi s korištenjem svoje kartice", izjavila je prof. dr. Adna Mesihović, Ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo.

Novi studentski paket za mlade koji studiraju na univerzitetima u Kantonu Sarajevo uključuje tekući račun bez nakade za vođenje, pristup najboljoj aplikaciji mobilnog bankarstva u BiH i sve prednosti koje ono nudi, poput Google Pay usluge za Android korisnike te jednostavnijeg raspolaganja novcem i praćenja troškova.

Tokom današnjeg predstavljanja studentske platne kartice, prisutnima se obratio i dr. Afan Kalamujić, ministar finansija Kantona Sarajevo: ‘’Drago mi je što kroz projekt studentske platne kartice možemo pomoći mladima da efikasnije upravljaju svojim finansijama i unaprijede svoje znanje o finansijama. Najvažnije je što će studenti imati priliku uživati u različitim pogodnostima, uključujući popuste i specijalne ponude na brojnim mjestima. Ovaj projekt predstavlja i primjer uspješnog javno-privatnog partnerstva, kroz koje zajednički s partnerima kreiramo inovativne finansijske proizvode specijalno dizajnirane za potrebe studentske populacije. Jedan od naših ključnih ciljeva bio je da primjenom modernih i online rješenja osnažimo studente i olakšamo im svakodnevne troškove. Danas možemo s ponosom reći da smo postigli ove ciljeve. Zahvalan sam što sam bio dio ovako značajnog projekta za Kanton Sarajevo, koji jasno pokazuje našu posvećenost kontinuiranom unaprjeđenju obrazovnog sistema i pružanju podrške mladima, koji su budućnost naše zemlje."

Najvažnije, paket omogućava besplatne transakcije unutrašnjeg platnog prometa. Putem rasprostranjene mreže bankomata UniCredit Bank, mladi će biti u mogućnosti podizati gotovinu bilo gdje širom zemlje. Uz posebno dizajniranu personaliziranu platnu karticu, mladi će, s ciljem održivog načina informiranja, putem e-maila dobijati mjesečne izvode o stanju računa, te će moći jednostavno otvoriti trajni nalog za olakšano plaćanje računa.

Foto: UniCredit banka: Sa današnje konferencije za medije

''Vizija Mastercarda je stvaranje jednakih prilika za sve. Veoma smo ponosni što smo dio projekta koji je usmjeren na finansijsku inkluziju studenata. Kartica i dodatne pogodnosti su pravo sredstvo da studenti počnu da uče kako da upravljaju svojim finansijama“, istakla je Jelena Sretenović, direktorica kompanije Mastercard za tržišta Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Današnjem predstavljanju prisustvovao je i Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koji je naglasio i učešće gradske uprave u ovom projektu omogućavajući mladima da uživaju u znamenitostima grada. Projekt je također podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, prepoznajući značaj kartice za povezivanje mladih i kulturnih institucija u Kantonu Sarajevo.

Studentska platna kartica donosi popuste i pogodnosti kod brojnih partnera među kojima su popusti za kupovinu knjiga, ulaznica za pozorišta, kina, prehrambene artikle, usluge prijevoza, ugostiteljske usluge, IT i sportske opreme, zdravstvene i osiguravajuće usluge.

Način kako aplicirati za studentsku platnu karticu, kao i sve dodatne informacije o paketu te lista partnera, bit će dostupi na web stranici UniCredit Bank pred početak akademske godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak