Općina u BiH se priprema za investiciju stoljeća: Planira se zapošljavanje 900 radnika!?

1
Radiosarajevo.ba
Općina u BiH se priprema za investiciju stoljeća: Planira se zapošljavanje 900 radnika!?

Kupres se sprema za veliki iskorak u industrijskom sektoru kroz projekt izgradnje jedne od najvećih tvornica u Bosni i Hercegovini, specijalizirane za obradu magnezija.

Načelnik općine Kupres, Zdravko Mioč, potvrdio je za Večernji list da je nedavno održana javna rasprava o ovom projektu, koja će se nastaviti u narednih mjesec dana, što ukazuje na ozbiljnost i temeljitost pristupa cijelom procesu.

Ova tvornica, koju planira izgraditi preduzeće BH Magnezij & Minerali, postavit će Kupres na kartu strateških dobavljača magnezija u Evropskoj uniji.

Halid Bešlić s unucima prošetao crvenim tepihom: "Sarajevo Film Festival je najljepše što grad ima"

Projekt se nalazi u vlasništvu njemačke kompanije “Magnesium For Europe”, koja planira koristiti dolomit kao sirovinu za proizvodnju magnezija. Kompleks će obuhvatati 14 objekata, uključujući proizvodne pogone, urede, laboratorije i druge prateće sadržaje.

Lokacija za ovu investiciju već je pripremljena kroz postojeći pogon za separaciju dolomita, što dodatno ubrzava proces realizacije. U prvoj fazi projekta predviđeno je zapošljavanje između 250 i 300 radnika, dok bi u drugoj fazi broj zaposlenih mogao doseći čak 600. Ova radna mjesta bit će od ključne važnosti ne samo za Kupres, nego i za okolne općine.

Ovaj projekt predstavlja i odgovor Evropske unije na geopolitičke izazove, kroz diversifikaciju izvora strateških sirovina. Kupres je označen kao potencijalno značajna lokacija u izvještaju European Raw Material Alliance (ERMA), što dodatno potvrđuje važnost ovog projekta za cijeli region.

Lijepe priče: Nove investicije giganta sa sjevera Bosne i Hercegovine

Cilj “Magnesium for Europe” je obnoviti proizvodnju magnezija u Evropi, te postati glavni dobavljač ovog važnog metala za evropsku industriju, nudeći pritom čist, zeleni i konkurentan proizvod. Ova investicija donijet će višestruke koristi, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za evropsku industriju, potvrđujući Kupres kao novo središte rasta i razvoja.

Prednosti ovog projekta leže u dostupnosti visokokvalitetnih sirovina, blizini tržišta EU, te snažnim regionalnim opskrbnim lancima, uključujući aluminijsku industriju, električnu energiju i kvalificiranu radnu snagu, zaključuje Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak