IKEA lansira oglasnik za polovni namještaj. Objasnili kako će sve funkcionirati

0
Radiosarajevo.ba
IKEA lansira oglasnik za polovni namještaj. Objasnili kako će sve funkcionirati

Švedski div IKEA pokreće vlastiti oglasnik za prodaju polovnog namještaja, kako bi se takmičio s konkurentima Ebayom, Craigslistom i Gumtreeom, piše Financial Times.

Cilj im je, naravno, postati najpopularnija internetska trgovina za polovne stvari kupljene u IKEA-i.

IKEA Preowned testirat će se u Madridu i Oslu do kraja godine, potvrdio je Jesper Brodin, izvršni direktor Ingke, glavnog operatera IKEA-nih trgovina.

Sestra sarajevske heroine o drami Nacionalne biblioteke: Ovo je skrnavljenje sjećanja na Aidu

"Ovo je neko vrijeme bio san u nastajanju. U IKEA-i smo došli do stadija kada možemo raditi naprednije i cool stvari. Imamo nevjerojatno povjerenje u razvitak kompanije na digitalu”, rekao je Brodin za Financial Times, prenosi Telegram.

Otvaranje novog tržišta je nastavak transformacije kompanije koja se događa posljednjih nekoliko godina.

Naime, IKEA se u kratkom roku pretvorila, iz maloprodaje izvan grada gdje kupci moraju pokupiti i sastaviti vlastiti namještaj, u kompaniji koja nudi online prodaju, trgovine u središtu grada i usluge montaže.

Općina u BiH se priprema za investiciju stoljeća: Planira se zapošljavanje 900 radnika!?

IKEA je do sada imala mali odjel unutar svojih trgovina gdje su preprodavali otkupljeni polovni namještaj od svojih kupaca. Ali nova platforma je puno ambicioznija i hvatat će se u koštac s tržištem polovnih proizvoda na kojem kupci nabavljaju, primjerice dječji krevetić, međusobno jedni od drugih – područje za koje Brodin tvrdi da Ikea ima veći tržišni udio nego u prodaji novog namještaja.

Kupci će sami oglašavati proizvode koje žele prodati, na stranicu će stavljati slike i cijenu po kojoj žele prodati proizvod dok će IKEA-ina vlastita baza podataka, potpomognuta umjetnom inteligencijom, implementirati promotivne slike i dimenzije oglašenih proizvoda.

Kupac će namještaj preuzimati izravno od prodavatelja, koji ima mogućnost dobiti ili novac ili vaučer od Ikee s bonusom od 15 posto.

IKEA izdala važno upozorenje: 'Ukoliko imate ovaj proizvod, prestanite ga koristiti'

“Vrlo često postoji monopol ili oligopol na sličnim platformama”, rekao je Brodin, govoreći o eBayu ili uslugama malih oglasa kao što su Gumtree u Ujedinjenom Kraljevstvu i Finn u Norveškoj. Samo u Oslu Finn ima popisanih 8700 artikala iz IKEA-e.

Oglasi su besplatni, ali Brodin naglašava da bi IKEA prodavateljima na kraju mogla naplatiti “simboličnu naknadu”.

“Ako će više ljudi koristiti ponudu za dobivanje IKEA popusta, to će onda biti dobar način za ponovno povezivanje s kupcima. Jako sam znatiželjan. Mislim da to ima poslovnog smisla”, dodao je Brodin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak