20 godina Vispakove najveće džezve na svijetu

0
Promotivni tekst

Prije 20 godina, na obali Neretve ispod Starog mosta u Mostaru, spomenika nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispečeno je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara Zlatne džezve, a građani Mostara popili su 8000 fildžana prave bosanske kafe.

Vispak je ovom prilikom predstavio svoju džezvu koja ponosno ulazi u Ginisovu knjigu rekorda, kao najveća džezva na svijetu.

2004. godine, na osnovu prijedloga studenata Vispak je uz pomoć najboljih baščaršijskih kazandžija isklesao džezvu u koju može stati 650 litara kafe. Ta džezva sada puni 20 godina tokom kojih je putovala širom svijeta predstavljajući Bosnu i Hercegovinu, običaje i kulturu našeg naroda, kao simbol naše države, od Kine do SAD-a, upotpunjavajući svako dešavanje mirisom i okusom prave bosanske kafe.

Foto: Vispak: 20 godina Vispakove najveće džezve na svijetu

"U poduhvat izrade ove gigantske džezve krenuo sam na prijedlog direktora VISPAK-a, s obzirom da je ova kompanija željela svojim proizvodom Zlatna džezva na spektakularan način uveličati ceremoniju otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru. Pri tome, cilj nije bilo ostvarenje Ginisovog rekorda. Sama izrada je trajala tri mjeseca, uz pomoć mojih učenika Admira i Asima te majstora Ramiza Krehe. Sretan sam što obilježavamo 20 godina "Ginisove" džezve koja je za to vrijeme obišla dosta svijeta i vjerodostojno predstavila našu tradiciju i kulturu, s nadom i uvjerenjem da će i ubuduće uveličati još mnogo drugih važnih događaja i obljetnica.", izjavio je majstor Nasir Jabučar koji je sa svojim timom izradio najveću džezvu na Svijetu.

Proteklog vikenda su održani Tradicionalni skokovi sa Starog mosta, obilježavajući svojih 458. godina postojanja i 20. godina od obnove mosta, a Ginisova džezva je , kao i prije 20 godina stajala na starom mjestu, mirisala na pravu bosansku kafu i pružala gutljaje ćejfa tokom čitavog dana.

"Ginisova džezva", kako je od milja zovemo u kompaniji je naš ponos i značajan partner u marketinškim aktivnostima. Izuzetna nam je čast biti dio tradicionalnih priča, kao što su upravo skokovi sa Starog mosta, jer baš istu autentičnu priču govori i naša Zlatna džezva. Zajedno, rame uz rame i nakon 20 godina, pa vjerovatno i za sljedećih 20, radosno ćemo stajati uz naše identitete, simbole, ponose i kulturu. Uz narod, autentično i sa bosanskohercegovačkim šarmom, obećavamo da ćemo uvijek ponosno predstavljati Bosnu i Hercegovinu sa najvećom džezvom na svijetu!", poručila je Lejla Mehica Kadrić, brand manager Zlatne džezve.

Kao simbol Bosne i Hercegovine najveća džezva na Svijetu će nastaviti svoj put promocije pozitivnih vrijednosti, kulture, tradicije i autentičnosti Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak