Svijetu prijeti energetski šok

Radiosarajevo.ba
Svijetu prijeti energetski šok

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorava da je svjetska ekonomska kriza smanjila ionako nedovoljne investicije u energetiku i obnovljive izvore energije i da svijetu zbog toga, kada kriza prođe, prijeti još i energetski šok.

"Još prije izbijanja krize upozoravao sam da su ulaganja u traganja za novim nalazištima nafte i gasa suviše mala. To za budućnost stvara velike probleme s eksploatacijom tih sirovina", kazao je za glavni ekonomista IEA Fatih Birol.

Prema najnovijem izvještaju koji je Agencija juče predstavila, ulaganja u eksploataciju gasa biće ove godine za 100 milijardi dolara ili za 21 odsto manja nego 2008, a s ulaganjima u obnovljive izvore energije još je gore, pošto se tu očekuje smanjenje za 38 odsto.

"Suviše malo je investicija koje pomažu u borbi protiv globalnog otopljavanja i koje povećavaju energetsku efikasnost", kazao je Birol.

On je pozvao države i vlade da revidiraju budžetska kresanja i probaju da nađu više sredstava za investicije u energetiku.

"Ako se ne povećaju ulaganja, cijene energenata će ponovo početi da rastu, što će biti fatalno za svjetsku privredu i može potpuno da ukoči njeno oživljavanje. Istovremeno apelujemo na najveće proizvođače nafte i gasa da povećaju ulaganja. Ako to ne učine, bićemo ozbiljno ugroženi već u periodu od 2012. do 2013. godine", istakao je Birol.

Taj ekspert IEA upozorio je da bi pozitivni uticaj niske cijene nafte i 50 dolara po barelu, koliko je nafta sada jeftinija u odnosu na prošlogodišnji prosjek, za privredu bio tri puta veći nego svi finansijski državni paketi pomoći.

Uporedo s upozorenjem IEA Kina je objavila da planira da u naredne dvije godine izdvoji oko 440 milijardi dolara za obnovljive izvore energije, a prije svega za iskorištavanje potencijala vjetra. Kinezi su četvrti proizvođači energije iz vjetra u svijetu, poslije SAD, Njemačke i Španije. Kina, jedan od najvećih zagađivača planete i treća ekonomija u svijetu, planira da smanji svoju zavisnost od uglja, iz kojeg trenutno obezbjeđuje 70 odsto energije.

Liang Žipeng, funkcioner državne uprave za energetiku, rekao je da je kineska vlada prikupila mišljenja lokalnih agencija za privredno planiranje i relevantnih preduzeća u vezi s predloženim planom.
Pada potrošnja struje

Potrošnja električne energije u svijetu mogla bi ove godine pasti prvi put od 1945. godine, prognozira Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Prema podacima koji su predstavljeni ministrima energije osam najrazvijenijih zemalja očekuje se da će ove godine potrošnja energije pasti za 3,5 odsto. Prema njihovim predviđanjima u Kini se očekuje pad od dva odsto u odnosu na 2008, a u Rusiji od čak 10 odsto. Pad među zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj iznosiće gotovo pet odsto. Od velikih zemalja izuzetak predstavlja Indija koja očekuje rast od jednog procenta.

Ekonomista IEA Fatih Birtol rekao je da ovi podaci najbolje pokazuju koliko je duboka recesija.

"Potrošnja električne energije, za razliku od nafte, nikada nije padala", rekao je Birol.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak