Koridor 5C: Nova šansa za spas domaćih kompanija

Radiosarajevo.ba
Koridor 5C: Nova šansa za spas domaćih kompanija

Nekoliko bh. kompanija zadovoljilo je kriterije Evropske investicijske banke (EIB) za gradnju dionice autoputa Gorica - Drivuša na koridoru 5C, vrijedne 30 miliona eura.

Ovo je još jedna šansa za spas domaćih firmi, koje već dugo upozoravaju da se, zbog manjka posla, nalaze u veoma teškoj situaciji.

Zajedničke ponude

Proces dokazivanja sposobnosti za gradnju ove dionice prošao je konzorcij naših kompanija koje ovog puta predvodi „Euro-Asfalt“, a čine ga još GP „Put“, ŽGP i „Hidrogradnja“.

Uvjete da se nadmeće za ovaj unosan posao osigurao je i bosansko-hrvatski konzorcij firmi „Hering“ iz Širokog Brijega i „Vijadukt“ iz Zagreba. Radi se o istom konzorciju koji je dobio posao gradnje dionice Kakanj - Bilješevo, s tom razlikom što bi sada domaća firma bila nosilac posla, a hrvatska partner.

Priliku da dobije posao imat će još jedan kozorcij firmi iz naše i susjedne zemlje. Riječ je o splitskom „Konstruktor-inženjeringu“ i mostarskom HP-u „Investing“.

Nekoliko mostova

Kako saznajemo, kompanijama koje su zadovoljile kriterije bit će za petnaestak dana upućeni pozivi za dostavu finansijskih ponuda, za šta će imati rok od 60 dana.

Ona koja ponudi najnižu cijenu dobit će posao. Inače, radi se o dionici dugoj oko 3,5 kilometara, koja predstavlja treći dio autoputa između Kaknja i Zenice. Ona će imati veliki broj mostova, od kojih će najduži prelaziti 400 metara. Dionica uključuje i izgradnju petlje Drivuša, u sklopu koje će se nalaziti prvi centar za kontrolu saobraćaja. U projekt je uključena i gradnja naplatnog mjesta. Drivuša, naime, predstavlja južnu spojnu tačku Zenice s koridorom 5C.

Strani konkurenti

Proces pretkvalifikacije prošli su i „Snjietelsky“ i „Strabag“ iz Austrije, SCT i „Primorje“ iz Slovenije, „Hidroelektra niskogradnja“ iz Hrvatske, kao i „Soares da Costa“ iz Portugala. Tu je još i konzorcij „Alpine Bau“ (Slovenija) i „Osijek-Koteks“ (Hrvatska).

seebiz.bet/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak