Bh. prevodioci cijenjeni na inostranom tržištu

Radiosarajevo.ba
Bh. prevodioci cijenjeni na inostranom tržištu

Prema analizi koju je izvršila agencija za prevođenje Profis u Sarajevu od januara 2008. do septembra 2009. čak 63 posto usluga za prevođenje je obavljeno za inostrane partnere.

Kako je saopćeno danas iz Profisa, upiti za prevođenjem u BiH dolaze najviše iz Njemačke, Austrije i Švedske a početkom ove godine povećan je i udio firmi iz Hrvatske u pronalaženju profesionalnih usluga prevođenja u našoj zemlji.

Najviše su tražene usluge za njemački, engleski i francuski jezik te usluge lektoriranja. Razlog za angažiranjem bosanskohercegovačkih partnera je prije svega taj što je kvalitet usluge jednak onome iz susjednih zemalja, ali su cijene u BiH još mnogo niže.

Tako prijevodi u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj koštaju duplo ili tri puta više. Posebno prijevodi sudskih tumača su prema procjeni agencije za prevođenje Profis posebno povoljni te se ne mogu porediti s cijenama zemlja u regiji.

"U BiH se usluge prevođenja još naplaćuju po jeftinijoj cijeni, a najveći razlog za to nalazimo u sivom tržištu prevođenja, gdje se svi koji poznaju strani jezik, smatraju prevodiocem i svoje usluge naplaćuju ispod standarnih cijena. Iz tih razloga se i profesionalne usluge prevođenja naplaćuju po veoma pristupačnim cijenama, navodi Tihana Puzić, vlasnica agencije Profis.

Međutim, koliko je cijenjena prevodilačka profesija najbolje svjedoče plaće prevodioca u zemljama Evropske unije, gdje je posao profesionalnog prevodioca jedan od najbolje plaćenih, pogotovo za simultano prevođenje.

Za posao prevodioca se za potrebe EU u Briselu danas plaća najmanje 3.700 eura, a mogući su i dodaci na plaću, ovisno o dužini angažmana, staža i prekovremenih sati.

Najviša plaća može narasti do osam hiljada eura mjesečno.

"BiH raspolaže izuzetno profesionalniom prevodiocima, ali očekivati je da bi neki od njih uskoro mogli napustiti BiH i uputiti se prema zemljama Evropske unije, pogotovo Belgiji, gdje se za dvije-tri godine stekne značajna ušteđevina i
neprocjenljivo iskustvo u prevođenju, saopćeno je iz ove agencije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak