Al Fayed prodao čuvenu robnu kuću Harrods

Radiosarajevo.ba
Al Fayed prodao čuvenu robnu kuću Harrods
Foto: Daily Mail


Jedna od najpoznatijih luksuznih robnih kuća na svijetu - Harrods, prodata je za oko milijardu i pol funti. Njezin vlasnik, Mohamed Al Fayed je pristao da proda ekskluzivnu londonsku robnu kuću Qatar Holdingsu .

Sporazum je potpisan u subotu ujutro i uskoro će biti objavljen, objavio je bbc.

Poznat kao živopisna i kontroverzna ličnost, g. Al-Fayed je kupio Harrods 1985. godine za 615 miliona funti.

Bbc navodi kako su Al-Fayedovi razlozi za prodaju Harrodsa nepoznati, ali da cijena koju je postigao nije zanemarljiva na tržištu i dalje zahvaćenom recesijom.

Harrods se prostire na sedam spratova u eksluzivnoj četvrti zapadnog Londona Knights bridge i predstavlja sinonim za luksuz. Tvrdokornijim i konzervativnijim slojevima britanske elite nikada nije bilo drago što se jedan od simbola Londona, robna kuća u kojoj kupuje i Kraljica, nalazi u rukama jednog muslimana. Prodajom katarskoj firmi, situacija se, očito neće promijeniti.

Egipćanin Al-Fayed je vodio 10-godišnju kampanju da dokaže da su princeza Diana i njegov sin Dodi ubijeni, u automobilksoj nesreći 1997, u okviru britanske državne zavjere.

Uprkos činjenici da je veoma doprinosi britanskoj ekonomiji i trgovini, te da već decenijama živi u Ujedinjenom kraljevstvu, ovom bogatašu je više puta bio odbijen zahtjev za dobijanje britanskog pasoša, navodi bbc.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak