Škoda u Frankfurtu: Električni Citigo, obnovljen Superb, nove verzije Scale i Kamiqa

J. M.

Na Međunarodnom salonu automobila (IAA) u Frankfurtu, Škoda je predstavila brojne novitete koji naglašavaju spremnost kompanije da prihvati trend "elektrifikacije", ali i ekološke prihvatljivosti kroz lansiranje verzija s pogonom na prirodni gas.

Škoda CITIGOe iV

Prvi potpuno električni model kompanije iz Mlade Boleslave pokreće elektromotor snage 61 kW (83 KS).

Škoda CITIGOe iV

Važan faktor pogonskog sistema modela CITIGOe iV je litij-ionska baterija koja osigurava voznu autonomiju do 265 km.

Škoda Superb iV

Škoda Superb iV je hibrid ukupne snage 160 kW (218 PS) koju daju turbobenzinski 1.4 TSI (156 KS) i elektromotor (85 kW). Hibridni Superb ispunjava najstrože emisione standarde pa u zrak ispušta manje od 40 grama ugljendioksida po kilometru.

Škoda Superb Combi iV

Zahvaljujući bateriji kapaciteta 13 kWh moguće je voziti do 55 kilometara u potpuno električnom modu, dok je ukupna vozna autonomija do 850 kilometara.

Škoda Superb 

Prvi put su u nekom Škodinom modelu ugrađeni puni LED-Matrix farovi te moderni asistent sistemi poput adaptivnog održavanja odstojanja. Pored hibridne verzije, kupcima na raspolaganju stoje verzije s klasičnim motorima - po tri benzinca i dizelaša snage od 120 do 272 "konja".

Škoda Superb

Dizajnerski, promijenjen je gril hladnjaka, a nova prednja kecelja produžila je limuzinski Superb za 8 milimetara (na 4869 mm), odnosno 6 mm karavanski Combi (4862 Millimeter). Glavni adut Superba ostaje gigantski prtljažnik zapremine 625 litara (limuzina) te 660 litara (Combi).

Škoda Superb Scout

Osim obnovljenog Superba, sada odstupnog i u hibridnoj verziji, Škoda je predstavila perjanicu marke i u Scout varijanti s off-road optikom ali pogonom na sva četiri točka.

Škoda Scala Monte Carlo

Novi Škodin hatchback dostupan je i u Monte Carlo verziji s bogatijom opremom te markantnijom optikom.

Škoda Scala Monte Carlo

U unutrašnjosti su ugrađeni sportski akcenti - kožni volan, ručica mjenjača, sportska sjedišta...

Škoda Kamiq Monte Carlo

Omaž Škodinim nastupima na Reliju Monte Carlo je i posebna verzija Kamiqa. Najmanji Škodin SUV u Monte Carlo verziji odlikuju karakteristična dvodijelna LED svjetla, visoki sjajni crni okvir na rešetki, dijelovi prednjeg branika u crnoj boji kao i poklopci vanjskih ogledala…

Škoda Kamiq Monte Carlo

Škoda Kamiq Monte Carlo standardno se isporučuje sa 17-inčnim i opcionim 18-inčnim felgama od crne legure, a dostupan je sa svim motorima iz serije.

U unutrašnjosti, Škoda Kamiq Monte Carlo ima sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu. Višenamjenski sportski upravljač prekriven je perforiranom kožom i poput kožne ručice mjenjača i ručne kočnice ima crvene šavove.

Škoda Scala / Kamiq 1.0 G-TEC

Kao što je to najavljeno na službenim prezentacijama oba modela, Scala i Kamiq najzad su dostupni u G-TEC verzijama s pogonom na prirodni gas. U oba slučaja pogonski agregat je 1,0 litarski turbobenzinac snage 90 "konja".

Škoda Scala i Kamiq G-TEC

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak