Koristan dodatak: Evo čemu služi tajanstveni čep na vratima automobila

0
Radiosarajevo.ba
Koristan dodatak: Evo čemu služi tajanstveni čep na vratima automobila

Na automobilima postoje mnoge 'sitnice' čiju funkciju poznaje malo vozača. Jedna od takvih je i mala rupa na dnu vrata automobila, a riječ je o kanaliću odnosno odvodu u kojem se skuplja voda.

Kako funkcioniše? Prilikom pranja automobila ili nakon jake kiše, u vratima se zbog dotrajalih spojeva gume može nataložiti prljavština i voda koju jednostavnim potezom možete ispustiti na cestu.

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Dovoljno je maknuti čep s odvodnog kanala i nakupljena voda će sama iscuriti.

Mnoga vozila imaju odvodne kanaliće koji se nalaze na vratima, a isto tako postoje i otvori za odvod vode smješteni ispod šoferšajbe i gepeka kako bi se spriječilo nakupljanje vode na tim mjestima, prenosi Jutarnji.

Kroz te odvode voda bi sama trebala izlaziti, ali ako je u kanaliće ušla prljavština, doći će do začepljenja pa vodu morate izbaciti 'ručno'. To posebno važi za kabriolete koji imaju posebno dizajnirane odvode, piše Jutarnji.

@bourntocreate

This is my sisters car that sounded like it had water in it! 😳 I had no idea! Thanks for the tip @AbdelMedia_ #carhack #HPSustainableSounds #thisisreal @Hudsonmatz22

♬ original sound - Sarah | Bourn to Create

Ovu korisni savjet su otkrili i na Tik-Toku gdje je video iznenađene vozačice skupio gotovo dva miliona pregleda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak