Nelson Mandela ima blažu amneziju

Radiosarajevo.ba
Nelson Mandela ima blažu amneziju


U intervjuu za južnoafrički radio Eyewitness, prijatelj bivšeg južnoafričkog predsjednika i borca protiv aparthejda Nelsona Mandele, George Bizos, izjavio je da je Mandelino zdravstveno stanje stabilno, ali da je pretrpio blagu amneziju. Kako je Bizos kazao, Mandela se ne sjeća nekih događaja i likova iz njegovog života, javlja agencija Anadolija.

Mendela (94) je prošlog vikenda primljen u bolnicu u Pretoriji radi pretraga, a jučer je pušten na kućno liječenje u svom domu u Johannesburgu.

U decembru prošle godine proveo je tri sedmice u bolnici i bio je podvrgnut operaciji respiratornog trakta, a odstranjen mu je i kamenac iz žučne kesice.

Mendela je dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji je 27 godina proveo u zatvoru rasističkog režima u Južnoafričkoj Republici, a oslobođen je 1990. godine. Na prvim demokratskim izborima u Južnoafričkoj Republici 1994. godine izabran je za prvog predsjednika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije