Suđenje Šešelju zbog nepoštovanja suda

Radiosarajevo.ba
Suđenje Šešelju zbog nepoštovanja suda

Početak suđenja u trećem postupku protiv Vojislava Šešelja zbog nepoštovanja Međunarodnog suda zakazan je za utorak, 12. juna, saopšteno je u utorak ICTY.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) kojem se trenutno sudi u Hagu, po optužnici za ratne zločine počinjene u razdoblju od 1991. do 1993. godine na području BiH, Hrvatske i Vojvodine, optužen je i da nije uklonio povjerljive informacije sa svoje lične web stranice, što je u suprotnosti sa nalozima Sudskog vijeća.

Naime, Šešelj je na svojoj web stranici objavio četiri knjige čiji je optuženi autor i šest povjerljivih podnesaka koje je on podnio u sklopu svog glavnog postupka i dva prethodna postupka zbog nepoštovanja suda. Ove knjige i podnesci otkrivaju povjerljive informacije o većem broju zaštićenih svjedoka, koji su svjedočili na njegovom glavnom suđenju pred Međunarodnim sudom po optužbama za ratne zločine. 

Šešelj će biti jedini svjedok u ovom postupku, a ispitivaće ga njegov pravni savjetnik Dejan Mirović. Glavno ispitivanje Šešelja neće trajati duže od dva sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije