Oriental Express: Od Pekinga do Londona za 2 dana

Radiosarajevo.ba
Oriental Express: Od Pekinga do Londona za 2 dana

Kad biste zamislili koliko bi vremenski trajalo putovanje na direktnoj željezničkoj liniji London-Peking, Koliko bi to bilo? Prema Kinezima, samo dva dana.

Ambiciozni projekt Kineza, u kojem se želi napraviti željeznička trasa u stilu 'Oriental Expressa' kroz Europu, moguć je već u ovoj dekadi. Kompletnu trasu bi financirale zemlje Bliskog istoka, Azije i Indija, u zamjenu za pristup prirodnim resursima zemalja kroz koje bi željeznica prolazila. Kinezi imaju na umu postaviti voz, koji juri čak 320 kilometara na sat tom trasom.

Glavna trasa povezivala bi London i Peking preko Pariza, Berlina, Varšave, Kijeva, St. Petersburga, Moskve, Astana (u Kazahstanu) te Khabarovska na krajnjem istoku Rusije, piše Daily Mail. Na tu bi se trasu nadovezale i one koje bi vodile u Turkmenistan, Iran, Indiju, Vijetnam, Tajland, Kambodžu, Maleziju i Singapur. Iako let zrakoplovom od Pekinga do Londona iznosi svega 10 sati, željeznička trasa dužine oko 13.000 kilometara, istu bi relaciju prešla za svega dva dana, tvrdi Wang Mengshu, konzultant u kineskim željeznicama.

Kina je nedavno pustila u pogon i najbrži voz u svijetu, koji može potegnuti i do 400 kilometara na sat, tako da je voz za tu relaciju već spreman.

„U najboljem slučaju čitava bi trasa trebala biti gotova unutar narednih deset godina“, zaključio je Wang i dodao kako ideju oko toga zapravo nije forsirala Kina, već da su joj s prijedlogom došle druge zemlje.

Ono što Kina traži za izradu te trase od drugih zemalja, zapravo nije novac, ističe Wang, već naplatu u prirodnim resursima, poput zaliha litija u Burmi.

Dnevnik.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije