"Drvocid" u ulici Hamdije Čemerlića

Radiosarajevo.ba
"Drvocid" u ulici Hamdije Čemerlića


U utorak 5. januara započela je masovna sječa drveća u ulici Hamdije Čemerlića koja se proteže na potezu Grbavica - Pofalići.

Zapanjeni građani nisu mogli vjerovati sa kakvom brzinom nestaju dugovječna stabla koja su ovoj ulici davali posebno obilježje i hlad.

Na naše pitanje zašto se sijeku stari javori, rukovodilac ekipe koja vodi operaciju (koji nije želio da se predstavi našem novinaru) rekao nam je da se radi o prošlogodišnjem planu koji je inicirao načelnik općine Nedžad Koldžo.

Po tom planu trebaju se posjeći svi javori u navedenoj ulici, a umjesto njih zasadit će se brekinje (sorbus intermedia), kakvi su već zasađeni ispred Ekonomske škole u oktobru prošle godine. Namjera je da se na cijelom potezu do Fabrike duhana zasadi aleja sorbusa. Navodno je ova inicijativa rođena još prije rata.

Kao razlog sječe rečeno nam je da trulo drveće predstavlja opasnost za prolaznike.

Drvo koje je posječeno distribuirat će se za ogrjev porodicama ratnih vojnih invalida, potvrđeno je našem novinaru.

Brekinja, drvo koje je planirano za sadnju, je listopadno drvo koje izraste do 16 metara visine, sa razgranatom i gustom krošnjom. Raste po planinskim šumama i obroncima, najčešće pojedinačno, a rijetko u malim zajednicama. Voli krečnjačku podlogu, sunčano i suho tlo. Cvijeta od aprila do maja.

Iz Općine Novo Sarajevo navode da su "stabla u ulici Hamdije Ćemerlića su mnogo puta sanirana te da su oboljela i oštećena, a preduzeće Park je uradilo projekat izmjene stabala, jer ova vrsta drveta nije za alejno drvo".

Općina Novo Sarajevo i preduzeće Park odlučili su da etapno urade izmjenu tih stabala. Treba da se jedan dio stabala posiječe i da se zamijeni novom vrstom drveta, a radovi su u okviru druge etape.

"Ova stabla nema svrhe liječiti jer su stara i oboljela i radi zaštite i sigurnosti građana stabala se uklanjaju. Pored ovih stabala sadit će se vrsta Sorbus i na proljeće se kreće sa sadnjom novih stabala, a dozvolu je izdala Općina Novo Sarajevo“ , navela je  za Radio Sarajevo Nesija Vrebac, stručni saradnik za zaštitu okoliša Općine Novo Sarajevo.

Pogledajte više fotografija ovdje

Vezano:
Brekinja - drvo od kojeg nastaju flaute



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije