Državljanin Srbije na jahti prenosio 800 kilograma kokaina

Radiosarajevo.ba
Državljanin Srbije na jahti prenosio 800 kilograma kokaina

Španska policija uhapsila je državljanina Srbije koji je učestvovao u krijumčarenju 800 kilograma kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope.

Ta osoba, čiji identitet španska policija još nije saopštila, uhapšena je 2. septembra, kada je na jahti koja je plovila međunarodnim vodama sjeverno od portugalskog arhipelaga Azora zaplijenjeno 800 kilograma kokaina.

Sa ovim Srbinom, koji je bio član posade jahte, uhapšeni su Španac i dvojica Estonca, a zatim je u ruke policije palo još 12 osoba koje su bile dio mreže za distribuciju droge, piše Blic.rs.

Španski mediji navode da je istraga koja je rezultirala zapljenom kokaina počela još 2009, a nedavno je policija saznala da se sprema šverc kokaina u Španiju, kao i da će droga biti sakrivena u jedrenjaku.

"Krijumčari su kokain utovarili u Južnoj Americi, a zatim se jahtom dugom 14 metara uputili ka Španiji. Jahtu, koja je doplovila do španskog grada Cadiz, sa uništenim jedrima, policija je prvo locirala na 1.400 milja od španske obale. Policajci su tada upali na jahtu u kojoj su bili Srbin, Španac i dva Estonca i pronašli 800 kilograma kokaina - navode španski mediji.

Zatim je uslijedilo hapšenje 12 osoba članova grupe, ali i razotkrivanje „paralelne strukture“ koja je finansirala distribuciju droge iz Južne Amerike u Španiju. U stanovima uhapšenih zaplijenjeno je oružje, municija i oko 35.000 eura i više od 30.000 funti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije