Potrebno zaposliti što više osoba sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Potrebno zaposliti što više osoba sa invaliditetom

U junu 2012. godine počela je implementacija dvogodišnjeg projekta monitoringa prava osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini koji provode SHIA – švedska krovna organizacija za osobe sa invaliditetom i Light for the world iz Austrije uz podršku pet koalicija organizacija osoba sa invaliditetom iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Bjeljine i Doboja.

Projekat ima za cilj uključenje osoba sa invaliditetom u jačanje civilnog sektora i njihovog doprinosa pozitivnim društvenim promjenama. Realno je očekivati da će dvogodišnji projekat rezultirati osnaženijim i umreženim organizacijama osoba sa invaliditetom koje će uspješnije zagovarati za prava osoba sa invaliditetom.

Borba za položaj slijepih i slabovidnih osoba u Tuzli

Sadašnje stanje ljudskih prava osoba sa invaliditetom u našem društvu je poražavajuće i njihova prava svakodnevno se krše. Osobe sa invaliditetom donekle nalaze razumijevanje u svojim matičnim organizacijama koje im pružaju podršku prema njihovim mogućnostima.

Udruženje građana oštećenog vida Tuzla jedna je od aktivnih organizacija koja se bori za poboljšanje položaja slijepih i slabovidnih osoba putem zagovaranja za njihova prava. Okuplja slijepe i slabovidne osobe sa područja Tuzle i okoline, a trenutno broji 210 članova različite obrazovne i starosne strukture. Do sada Udruženje nije imalo zaposlenih, a oko Udruženja okupljen je tim visoko motiviranih i obrazovanih volontera različitih profila.

Problemi sa kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe
''Većem broju zaposlenih osoba sa invaliditetom na otvorenom tržištu svakako bi doprinijela i 'pozitivna diskriminacija' u smislu davanja prednosti osobama sa invaliditetom na otvorenim pozicijama koje imaju istu kvalifikaciju kao i osobe bez invaliditeta. Zajednica treba biti u stanju prepoznati i iskoristiti potencijal osoba sa invaliditetom'', smatra Tucić.

Jedan od najvećih problema organizacije je neriješeno pitanje finansiranja.Udruženje se finansira putem projekata domaćih i stranih donatora. Konkurišući za finansijska sredstva Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dobili su sredstva za zapošljavanje jedne osobe sa 100 % invaliditeta. Na taj način doprinijet će se unapređenju usluga za članove.

''Međutim, to je kap vode u moru u odnosu na potrebe slijepih osoba i njihovih organizacija. Neke od socijalnih usluga nisu dovoljno razvijene, a servis personalnih asistenata uopće ne postoji. Evidentan je nedostatak pomagala. Slijepe i slabovidne osobe u redovnim osnovnim i srednjim školama i fakultetima imaju problem sa pristupačnošću literature, udžbenici nisu prilagođeni, a nastavni kadar nije obučen za rad sa slijepom djecom u inkluziji. Također, izbor zanimanja slijepih osoba je uzak u specijalnim školama, a redovne su im nepristupačne'', kažu iz Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Direktorica Udruženja Tifa Tucić, mišljenja je da je Fond za profesionalnu rehabilitaciju dobra prilika za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i da nudi velike mogućnosti. Ona smatra da je dobro da osobe sa invaliditetom imaju priliku zapošljavati se u preduzećima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom koja nude različite programe rehabilitacije kao i u organizacijama osoba sa invaliditetom.

Međutim, potrebno je raditi na zapošljavanju kvalificiranih osoba sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada putem promocije pogodnosti koje pruža Fond i poštovanja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije