Fojnički lovci ubili risa, zaštićenu životinju i hvalili se na Facebooku

Radiosarajevo.ba
Fojnički lovci ubili risa, zaštićenu životinju i hvalili se na Facebooku

Na društvenoj mreži Facebook javnost je danas šokirala i zgrozila fotografija na kojoj četvorica članova fojničke lovačke sekcije ponosno poziraju kraj ubijenog risa, zakonom zaštićene životinje u Bosni i Hercegovini.

Ne postoje precizni podaci o broju jedinki jedinki risa u Bosni i Hercegovini, ali se ova životinja već godinama smatra jednom od najugroženijih vrsta divljih mačaka u našoj zemlji.

"Ispod planine 'Vrtaca' lovci L.S Prokos u obilasku kontrole lovista lovacke sekcije Prokos ostrijelil su 'RISA' lovci: Burekovic Naim,Softic Fikret,Zahirovic Hamdija, Pugonja Edin", napisano je ispod fotografije objavljene na jednom ličnom Facebook profilu.

Ova je fotografija uskoro obrisana sa Facebooka, međutim, sačuvan je print screen.

Klik na foto za veću rezoluciju

''Na cijelom području bivše Juge živi manje od 130 jedinki risa, i naši vrli 'lovci' odstrijele prvog i jedinog kojeg su ikada vidjeli. Naravno, šta dalje učiniti kada ubijete ovako rijetku životinju jeste objaviti to na facebooku i potpisati se imenom i prezimenom!'', napisali su admini Facebook pagea Sarajevo Hate Crew koji su naprije objavili fotografiju jednog Fojničanina koji se uslikao kraj ubijene životinje.

On je naknadno demantirao bilo kakvu povezanost sa ubistvom risa, te u izjavi za Radiosarajevo.ba kazao kako se, krenuvši u grad, slučajno našao kraj ovog prizora, te iskoristio priliku da se uslika sa životinjom isključivo ''iz znatiželje, kako bi uradio i svako drugi u njegovoj situaciji''.

'Ovo je zločin'

"Znam šta se dogodilo i kontaktirao sam kolege iz lovačkog Udruženja. Ovo je zločin! Ris je zaštićena životinja i poslije ovoga se mora nešto poduzeti kao upozorenje drugima", izjavio je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Eduard Jukić, predsjednik planinarskog društva Vranica iz Fojnice.

Zakonom o lovstvu Federacije BiH u članu 16. se navodi tzv. 'crvena lista' zaštićenih životinja, dok član 82. za ovo djelo pravnom licu (lovačkom društvu) predviđa kaznu od iznosu 5 do 20 hiljada KM.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je i Savez lovačkih organizacija Bosne i Hercegovine, kao i predsjednika Lovačkog društva Divokoza iz Fojnice, Mensura Softića, ali na naše pozive u više navrata odgovora nije bilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije