Velika Britanija objavila nove sankcije Rusiji

0
Hina
Velika Britanija objavila nove sankcije Rusiji
Foto: EPA - EFE / Rishi Sunak

Velika Britanija je najavila zabranu uvoza ruskih dijamanata, bakra, aluminija i nikla te novi val sankcija protiv Rusije kojima su na udaru kompanije povezane s navodnom krađom ukrajinskog žita.

"Krajem godine donijet ćemo zakon o zabrani uvoza ruskih dijamanata i obustaviti sav uvoz bakra, aluminija i nikla porijeklom iz Rusije", saopćio je premijer Rishi Sunak.

Na Rusiju otpada trećina svjetske proizvodnje dijamanata. Britanija je već uvela sankcije za 1.500 pojedinaca i kompanija, zamrznula više od 18 milijardi funti (22,7 milijardi američkih dolara) vrijedne imovine u UK-u te sankcionirala britansko-rusku trgovinu dobara vrijednu više od 20 milijardi funti.

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Podaci pokazuju da je Britanija prošle godine uvezla tek manji dio aluminija, nikla i dijamanata iz Rusije te da uopće nije uvezla bakar.

Londonska berza metala (LME) suspendirala je isporuke ruskog bakra, aluminija, nikla i olova u ovlaštena skladišta LME-a u Britaniji, iako u njima nije ništa ni bilo uskladišteno. LME je saopćio da će pozorno pratiti razvoj situacije i na vrijeme obavijestiti tržište ako bude smatrao da je potrebna neka nova mjera, uz suspenziju koja je već na snazi.

Rusija je jedna od glavnih izvoznica aluminija, nikla i dijamanata, a najavljena britanska zabrana uvoza tih metala iz Rusije uslijedila je nakon što je na samitu G7 u Hirošimi dužnosnik Europske unije rekao da bi trebalo razgovarati i o sankcijama protiv trgovine ruskim dijamantima te da EU smatra da treba "ograničiti ruski izvoz u tom sektoru".

"Globalno tržište je fluidno i bogato alternativnim odredištima", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije