Velika Britanija: Najveći štrajk sindikata u posljednjih 10 godina

0
Radiosarajevo.ba
Velika Britanija: Najveći štrajk sindikata u posljednjih 10 godina
Foto: EPA - EFE / Prazna stanica u Londonu

Gotovo pola miliona radnika štrajkovalo je širom Velike Britanije u srijedu, zatvorene su škole, oktazana su predavanja na univerzitetima i zaustavljene su željeznice.

Sindikati tvrde da je ovo najmnogobrojniji štrajk u zadnjih deset godina.

CNN prenosi, da nastavnici, univerzitetsko osoblje, mašinovođe i državni službenici, uključujući osoblje koje provjerava pasoše na aerodromima, štrajkuju u velikom broju zbog radnih uslova, životni standard i dalje pada, a plate ne prate inflaciju.

Sarajevski flautista o noći koju je vrijedilo čekati: Adi Šehu svira jubilarni hiljaditi koncert

Sarajevski flautista o noći koju je vrijedilo čekati: Adi Šehu svira jubilarni hiljaditi koncert

U isto vrijeme, Kongres koji predstavlja 48 sindikata, održava preko 75 skupova širom Velike Britanije, u znak protesta protiv vladinog zakona za koji se tvrdi da je napad na pravo na štrajk.

Zakon bi zahtijevao održavanje osnovnih nivoa usluga u vatrogasnom, hitnom i željezničkom sektoru u slučaju štrajka.

Novi protesti u Francuskoj: Dvodnevni štrajk zbog prijedloga penzione reforme

Novi protesti u Francuskoj: Dvodnevni štrajk zbog prijedloga penzione reforme

Eskalacija štrajka dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je vlada pokušala riješiti sporove oko plata kako bi zaustavila najgori talas industrijskih nemira koji je zemlja vidjela u posljednih nekoliko decenija. Mnogim radnicima u javnom sektoru ponuđene su povišice od četiri posto ili pet posto za tekuću finansijsku godinu, uz godišnju stopu inflacije od 10,5 posto.

Oko 300.000 nastvnika štrajkovalo je u srijedu, što je označilo prvi od sedam dana štrajka tokom februara i marta Nacionalnog sindikata obrazovanja (NEU), najvećeg sindikata u ovom sektoru. Štrajkovi će pogoditi oko 23.400 škola, oko 85 posto u Engleskoj i Velsu, a mnogi će biti potpuno ili djelimično zatvorene.

Samo oko 30 posto željezničkih usluga će funkcionisati tokom protesta, prema tvrdnjama željezničke kompanije Rail Delivery Group, koja je u izjavi na svojoj web stranici upozorila da bi se poremećaj mogao povući do kraja sedmice jer mnogi vozovi neće biti u depoima.

"Klizanje" ka recesiji

Štrajkovi će uticati na ionako usporavajući ekonomski rast. Velika Britanija će vjerovatno biti jedina velika ekonomija koja će ove godine pasti u recesiju, nakon što je prošle godine zabilježila jednu od najjačih stopa rasta među razvijenim ekonomijama, prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

MMF je neznatno poboljšao svoju prognozu gloalnog rasta, na osnovu ponovnog otvaranja Kine i poboljšanja finansijskih uslova kako inflacija počinje da se "opušta".

Što se tiče Velike Britanije, međutim, fond je postao tmurniji.

Radnici Amazona pokreću štrajk u Velikoj Britaniji: Razlog - tvrde da robote tretiraju bolje od njih

Radnici Amazona pokreću štrajk u Velikoj Britaniji: Razlog - tvrde da robote tretiraju bolje od njih

Direktor istraživanja Pierre-Olivier Gourinchas rekao je da je to zbog viših cijena energije, niže produktivnosti kao rezultat toga što se zaposlenost ne oporavlja na nivo prije pandamije i povišene inflacije koja dovodi do viših kamatnih stopa i cijena hipoteka.

MMF očekuje da će inflacija u Velikoj Britaniji ove godine ostati iznad osam posto, u poređenju sa stopom od 4.6 posto u razvijenim ekonomijama i 6.6 posto na globalnom nivou. Procjenjuje se da će se ekonomija Velike Britanije smanjiti za 0.6 posto u 2023. godini, što je pad od 0.9 posto u odnosu na njegovu prognozu iz oktobra.

Životni standardi opadaju

Ekonomsko usporavanje i uporna inflacija će pogoršati krizu troškova života koja pogađa hiljade radnika, jer plate ne idu uz korak s rastom cijena.

Prosječno povećanje plata za nastavnike ove godine je pet posto, što je neadekvatno, posebno zato što slijedi deceniju "erozije plata" koja vodi do "krize zapošljavanja i zadržavanja", rekao je zamjenik generalnog sekretara NEU Niamh Sweeny za CNN.

Prema sindikatu, plate za iskusne nastavnike su se smanjile za 23 posto od 2010. godine kada se uzme u obzir inflacija. Prema Sweenyu, pomoćno osoblje, poput asistenata u nastavi, imalo je realno smanjenje plata za 27 posto u tom periodu, a neki mogu zaraditi više radeći lokalnom supermarketu nego u obrazovanju.

"Štrajk je veoma štetan za obrazovanje djece, posebno nakon poremećaja u obrazovanju koji su djeca doživjela u prethodne dvije godine", rekao je jedan glasnogovornik Ministarstva obrazovanja.

"Sve što je potrebno da bi se rješili trenutni sporovi je samo ponuditi poboljšani dogovor o plaćama", rekla je Sian Elliot, službenica za politiku Kongresa sindikata, za CNN.

Ipak, umjesto da riješi sporove oko plaća, vlada je "progurala" prijedlog zakona protiv štrajka u parlament bez odgovarajuće kontrole ili procjene uticaja, dodala je ona.

Znak da bi industrijski nemiri mogli dalje eskalirati je činjenica da su britanski vatrogasci glasali za štrajk po prvi put od 2003. godine. Sindikat vatrogasnih brigada dao je vladi rok do 9. februara da napravi poboljšanu ponudu za plate.

Medicinske sestre i vozači hitne pomoći će sljedeće sedmice započeti novi val štrajkova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije