Užas u Gazi: 130 prijevremeno rođenih beba u riziku od umiranja

0
AA
Užas u Gazi: 130 prijevremeno rođenih beba u riziku od umiranja
FOTO: AA / Gaza

Odbijanje Izraela da dozvoli ulazak goriva u Pojas Gaze prijeti životima 130 prijevremeno rođenih beba u bolnicama opkoljene enklave, saopćile su lokalne vlasti.

Ministarstvo zdravstva u Gazi navodi da je "130 prijevremeno rođenih beba u Pojasu Gaze u opasnosti od umiranja zbog insistiranja izraelske okupacije da spriječi isporuku goriva neophodnog za rad bolničkih generatora".

Ukazujući na nedostatak goriva, Ministarstvo je podsjetilo na brojne poteškoće u radu generatora u regiji koja je oko dvije sedmice izložena intenzivnim izraelskim napadima.

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Nedostatak struje otežava bolnicama upotrebu medicinske opreme i onemogućava liječenje bolesnih i ranjenih.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee objavio je da neće dozvoliti ulazak goriva u Gazu.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo je 4.385 osoba, među kojima 1.756 djece i 1.000 žena.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja u nedjelju je saopštilo da broj smrtnih slučajeva u Izraelu iznosi oko 1.400, a povrijeđenih 5.132.

Na portalu Radiosarajevo.ba pratite uživo iz minuta u minut najnoviji razvoj u Palestini, na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije