Ukrajina: Nastavljaju se borbe za Bakhmut

0
Fena
Ukrajina: Nastavljaju se borbe za Bakhmut
Foto: Twitter / Ukrajina

Rusko granatiranje uništilo je kuće i ubilo jednu osobu u pokrajini Harkiv na sjeveru Ukrajine, rekao je u nedjelju guverner regije, dok su borbe bjesnile u žestokim sukobima u istočnom gradu Bakhmutu.

Grad Kupiansk udaljen je oko 30 kilometara od ruske granice, regija je izložena čestim napadima iako su se ruske kopnene snage povukle s tog područja prije gotovo šest mjeseci.

Guverner Oleh Syniehubov rekao je da je najmanje pet kuća sravnjeno s zemljom u posljednjem napadu u kojem je poginuo 65-godišnji muškarac, prenosi AP.

Jutarnja poruka na Latinskoj ćupriji u Sarajevu oduševila građane: Pogledajte šta je napisano

Jutarnja poruka na Latinskoj ćupriji u Sarajevu oduševila građane: Pogledajte šta je napisano

Dva civila ubijena su proteklog dana u Bakhmutu, rekao je guverner pokrajine Donjeck Pavlo Kyrylenko. Ruske snage provele su mjesece pokušavajući zauzeti grad u okviru ofenzive u istočnoj Ukrajini, a to područje je vidjelo neke od najkrvavijih kopnenih borbi u ratu.

Posljednjih su dana ukrajinske jedinice uništile dva ključna mosta nedaleko od Bakhmuta, uključujući i jedan koji ga povezuje s obližnjim gradom Chasiv Yar duž zadnje preostale ukrajinske rute snabdijevanja, prema dužnosnicima britanske vojne obavještajne službe i drugim zapadnim analitičarima.

Novinari Associated Pressa u blizini Bakhmuta u subotu su vidjeli pontonski most koji su postavili ukrajinski vojnici kako bi pomogli malobrojnim preostalim stanovnicima da dođu do obližnjeg sela Khromove. Kasnije je ekipa AP-a vidjela najmanje pet kuća u plamenu kao rezultat napada u Khromoveu, obližnjem naselju.

Institut za proučavanje rata, think tank sa sjedištem u Washingtonu, procijenio je proše sedmice da akcije Kijeva mogu ukazivati na prijeteće povlačenje iz dijelova grada.

Rečeno je da bi ukrajinske trupe mogle "provesti ograničeno i kontrolirano povlačenje iz posebno teških dijelova istočnog Bakhmuta", istovremeno nastojeći spriječiti rusko kretanje tamo i ograničiti izlazne rute prema zapadu.

Zauzimanje Bakhmuta ne samo da bi ruskim borcima dalo rijetku dobit na bojnom polju nakon mjeseci neuspjeha, već bi moglo prekinuti linije snabdijevanja Ukrajine i omogućiti snagama Kremlja da napreduju prema drugim ukrajinskim uporištima u pokrajini Donjeck.

U južnoj Ukrajini žena i dvoje djece ubijeni su u stambenoj zgradi u selu Poniativka u regiji Herson, izvijestio je ured ukrajinskog predsjednika. Ruska topnička granata pogodila je automobil u Burdarkiju, još jednom selu u pokrajini Harkov, usmrtivši muškarca i njegovu ženu, saopćio je regionalni ured tužitelja.

Broj žrtava se povećao u odnosu na napad početkom sedmice. Ukrajinske hitne službe izvijestile su u nedjelju da se broj žrtava ruskog raketnog napada koji je u četvrtak pogodio peterokatnicu u južnoj Ukrajini popeo na 13.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije