U sukobima vladinih snaga i Huti pobunjenika u Jemenu ubijeno 11 osoba

0
Fena
U sukobima vladinih snaga i Huti pobunjenika u Jemenu ubijeno 11 osoba
Foto: Printscreen / Yourube / Huti

Najmanje 11 osoba ubijeno je u utorak ujutro u sukobima između jemenskih vladinih snaga i Huti pobunjenika u južnoj pokrajini Lahj, saopćio je vojni zvaničnik.

"Izbijaju žestoki sukobi između desetaka teško naoružanih napadača Hutija i vojnika vladine Četvrte brigade oko područja Al Karb u pokrajini Lahj pod kontrolom vlade", izjavio je lokalni vojni zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

Šest Huti boraca i pet vladinih vojnika poginulo je u sukobima, koji su primorali brojne stanovnike obližnjih sela da napuste svoje domove u potrazi za skloništima, saopćio je zvaničnik.

GRAS otkrio na kojoj relaciji će voziti tramvaji uslijed oštećenja mreže

GRAS otkrio na kojoj relaciji će voziti tramvaji uslijed oštećenja mreže

Nakon sukoba, lokalne vlasti naredile su vojnicima da ostanu na oprezu i odbiju napade Huta na Lahj, koji je u blizini Adena, privremenog glavnog grada.

Uprkos pozivima međunarodne zajednice na deeskalaciju i dijalog, Huti su nastavili vojne napade na terenu u pokrajinama pod kontrolom vlade.

Nakon povećanja broja napada Hutija u naftom bogatim pokrajinama Marib i Shabwa, jemenska vlada u petak je upozorila na mogući povratak vojnog sukoba punog obima u ratom razdiranoj arapskoj zemlji.

UNICEF: Potrebna humanitarna pomoć za 11 miliona djece u Jemenu

UNICEF: Potrebna humanitarna pomoć za 11 miliona djece u Jemenu

Jemen potresaju sporadični oružani sukobi između lokalnih zaraćenih frakcija, nakon što je šest mjeseci kasnije istekao prekid vatre uz posredovanje Ujedinjenih nacija u aprilu prošle godine.

Od 2014. Jemen je zahvaćen razornim građanskim ratom, s Hutima koji se bore protiv međunarodno priznate vlade i njenih saveznika, među kojima je i koalicija pod saudijskim vodstvom.

Rat je gurnuo najsiromašniju zemlju arapskog svijeta na rub propasti, ostavljajući milione ljudi bez pristupa primjerenoj hrani, prenosi Xinhua.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije